Hlavní obsah

Házenkářské reprezentace myslí v Brně na postup

BRNO

Dvě utkání před vyprodanou halou v Brně rozhodnou během pár nedělních hodin o účasti české házené na nejbližších šampionátech. Na postup myslí obě reprezentace, snadnější pozici mají ženy. V odvetě kvalifikace ME jim od 10:30 h stačí proti Islanďankám i remíza, naopak o MS usilující muži musí od 14:15 h smazat sedmigólový náskok Portugalců.

Článek

Kouč národního týmu žen Lubomír Krejčíř i přes výhru 27:26 na půdě soupeřek varuje před podceněním. "Island není slabým protivníkem. Jeho nejlepší hráčky nastupují v dánské lize a musíme si na ně dát velký pozor, hlavně na pivotku Trygvadottirovou, která nám v Reykjavíku dala osm branek," říká trenér postrádající Vojtíškovou s bolavými zády.

Zranění oslabují ženy

Ještě citelnější bude absence univerzálky Roubínkové, která si v prvním zápase přetrhla kolenní vazy. "Hlavně v obraně nám bude její dobrý pohyb chybět, snad za ní zaskočí mladé, ať už Kysučanová při alternaci spojky či Jonášová na křídle," doplňuje kouč, jenž za zraněné pozval debutující Chmelařovou z Veselí a po vážném zranění nohy na prosincovém MS i levorukou olomouckou spojku Poláškovou. "Snese už normální zatížení, otázkou je ale její sportovní forma," naznačuje.

Šanci postoupit na prosincové ME do Maďarska označuje Krejčíř za poměrně vysokou a před třemi tisícovkami našich fandů o ni nechce přijít: "Z děvčat cítím velké odhodlání. Musí ale vylepšit obranu, zejména v jejím středu měly mezery. Rozhodující však bude, zda dokáží účelně zakončovat útočné akce, v prvním utkání produktivita střelby vázla."

Rozloučení Čumplové

Družstvo nemůže spoléhat jen na to, že nebojácný styl hry Šaškové bude na soupeřky znovu tolik platit. "V Reykjavíku ji neměly tolik přečtenou, teď by se víc měly prosadit ostré spojky Zámorská a Vašková," soudí trenér a jako naší výhodu vidí i pro Island hodně nezvyklý dopolední začátek utkání, před nímž se s reprezentací slavnostně rozloučí dlouholetá kapitánka Čumplová.

Odpolední zápas mužů vysílá přímým přenosem ČT 2 a svěřenci trenéra Rastislava Trtíka se před televizními kamerami pokusí smazat deficit, který nabrali prohrou 21:28 v portugalském Caminhu. Účast na lednovém MS v Tunisku ale nepovažují za ztracenou: "Portugalci jsou hodně silní, ale doma o sedm branek lepší nebyli. Měli hodně štěstí, dávali snadné góly, zatímco my trefovali tyče. Musíme proti nim v Brně předvést svou hru založenou na agresivní obraně a rychlých brejcích. Když nám to půjde, jsme klidně schopni zvítězit o deset," věří kouč.

Do branky se Slabým

Jako trumf do branky chystá Slabého z mistrovské Karviné v alternaci s Galiou, počítá i s větším využitím střelce Brůny. Starosti mu ale dělají zdravotní potíže několik klíčových hráčů. "Juříček má zánět v koleně, což ho výrazně omezuje v tréninku, takže na pivotu bude možná víc vytížen Hrubý. Koleno trápí i Kubeše, Mráz léčí nataženou achilovku," vypočítává Trtík.

Plánuje víc kombinovat složení mužstva pro obranu a útok a věří, že důraznou obranou hráči sníží nebezpečné střelce Resendeho, Coelha či Andorinha. "V prvním utkání jsme nebyli schopni dostat soupeře pod tlak. V domácí odvetě by se to i za pomoci publika mělo povést," doufá reprezentační trenér.

Reklama