Hlavní obsah

Detroit krok od vítězství v NBA

AUBURN HILLS

Lepší prostě vyhrává, za normálních okolností to ani jinak nejde. A basketbalisté Detroitu ve finále zámořské NBA s LA Lakers dokazují, že tím lepším týmem jsou právě oni. V nedělním čtvrtém duelu finálové série vyhráli Pistons na domácí palubovce 88:80 a od celkového triumfu dělí jediné vítězství.

Článek

O novém králi severoamerické basketbalové ligy se může rozhodnout už v úterý, kdy bude mít Detroit opět výhodu domácího prostředí.

V Detroitu se znovu ukázalo, že rozklížení Lakers, které táhne jen dvojice hráčů, na týmový výkon Pistons založený na výborné obraně nestačí. Hlavním strůjcem úspěchu domácích, kteří byli před finále považováni za jasné outsidery, byl tentokrát Rasheed Wallace, který nastřílel 26 bodů a 13 míčů doskočil.

"Byl to můj večer," pochvaloval si Wallace, který v úvodu zápasu předvedl další se svých emotivních výstupů a vykoledoval si technickou chybu. Pak se ale rozehrál k výtečnému výkonu. "Střelba se mi úplně nedařila, ale rozhodně jsem spokojený," konstatoval.

Vidět byl jen O'Neal a Bryant

Lakers nezachránilo ani 36 bodů a 20 doskoků Shaquilla O'Neala. Dvojciferný výsledek si totiž při střelbě připsal už jen Kobe Bryant, autor 20 bodů. "Nehráli jsme dobře. Už jsem ale s klukama dlouho a vím, že to nevzdají. Nedělám si starosti, protože si jsem jistý, že dokážou hrát lépe. My všichni umíme hrát lépe," prohlásil O'Neal.

Veteráni, jejichž zkušenosti měly Lakers v rozhodujících chvílích podržet, ve finálové sérii pokulhávají. Gary Payton, v neděli třetí nejlepší střelec týmu, nasbíral pouze osm bodů. Karl Malone kvůli zdravotním problémům proseděl téměř celý druhý poločas na lavičce a proměnil jediný pokus.

Podle historické statistiky už má Detroit titul takřka jistý. Ještě žádný tým totiž nedokázal ve finále NBA otočit sérii ze stavu 1:3 k vítězství. Trenér Pistons Larry Brown, který na trofej marně čeká už 31 let, se ale snaží nadšení mírnit.

"Ať už se na to koukáte jakkoliv, vždycky musíte vyhrát čtyři zápasy. Stále hráčům říkám, že musíme dál soustředit na hru, pořádně bránit, doskakovat a dobře přihrávat," řekl Brown. "Lakers mají trenéra, který už získal devět titulů. Mají ve svém týmu dva z nejlepších hráčů historie, takže rozhodně nic nemůžeme považovat za jisté," varoval před předčasnými oslavami.

Play-off NBA - finále
Detroit - Los Angeles 88:80
Nejvíc bodů: R. Wallace 26 - O'Neal 36.
Nejvíc doskoků: B. Wallace, R. Wallace - O'Neal 20.
Nejvíc asistencí: Hamilton 6 - Fox 6.
stav série 3:1

Reklama

Související témata: