Hlavní obsah

Č. Budějovice - Příbram 3:0Volejbalisté Budějovic a Ostravy udělali první krok k finále

České Budějovice/Liberec

Obhájci titulu z Českých Budějovic a volejbalisté Ostravy vykročili lépe do semifinálových bojů extraligy. Jihočeši získali první z potřebných čtyř bodů k postupu vítězstvím 3:0 nad Příbramí, ostravští hráči vybojovali výhru 3:2 v Liberci. Obě série budou pokračovat v úterý.

Článek

V Českých Budějovicích na sebe narazily týmy, které si po loňské sezoně vyměnily trenéry. Petr Brom po zisku čtvrtého titulu během pěti let odešel do Příbrami a nahradil ho Jan Svoboda. Ten se po úvodní semifinálové bitvě radoval z lepšího vstupu do série.

"Jsem rád, že jsme první zápas zvládli. Hráči skvěle dodržovali pokyny, přidali bojovnost," řekl Svoboda. V jeho týmu vynikali zkušení reprezentanti nahrávač Petr Zapletal a univerzál Jakub Novotný. Z hlediště je sledoval i nový trenér národního týmu Nizozemec Stewart Bernard.

Po oboustranně nervózním začátku se rozpoutala bitva, jež se proměnila v jihočeský koncert. Ani obětavé zákroky v poli Příbramským nestačily a další dva sety marně vzdorovali náporu domácích. "Budějovice byly lepší, zaslouženě vyhrály. Je to jedna nula pro soupeře, jedeme dál," uvedl Brom.

Liberec nevyužil proti Ostravě domácího prostředí a přemožiteli z loňského čtvrtfinále podlehl 2:3. Dukla přitom lépe začala, ale ztrátou koncentrace prohrála první set. Ve druhé sadě domácí vyrovnali, jenže stejně jasně vyhrála Ostrava třetí. Pak ještě Liberec po těsné koncovce odvrátil porážku, ta však přišla v tie-breaku 12:15 i kvůli žluté kartě pro Piovarčiho.

"Myslím, že rozhodl první set, ve kterém jsme vedli 14:8, ale nakonec jsme ho ztratili. Tie-break je o štěstí, hosté ale byli lepší hlavně na servisu," řekl liberecký kouč Michal Nekola. Jeho ostravský kolega Zdeněk Šmejkal si výhry nesmírně vážil. "Mohli jsme rozhodnout ve čtvrtém setu, ale koncovku jsme nezvládli. Velice dobře jsme podávali. Jsem hrdý na hráče, ale vím, že tahle série bude ještě dlouhá a vyčerpávající," uvedl.

Semifinále play off volejbalové extraligy mužů - 1. zápasy:
České Budějovice - Příbram 3:0 (21, 19, 17)
Nejvíce bodů: J. Novotný 17, Fila 14, Sukuba 11 - Kriško 16, Leikep 8, Böhm 6.

Reklama