Hlavní obsah

USK Praha - Frisco Brno 99:80Basketbalistky USK vyhrály nad Brnem i pošesté v sezóně

Praha

Basketbalistky ZVVZ USK Praha zvítězily v úvodním finále play off české ligy nad Friskem Imos Brno 99:80 a ujaly se vedení v sérii hrané na tři výhry. Pražanky tak vyhrály i šestý vzájemný duel této sezony a v lize protáhly svou sérii neporazitelnosti už na 47 zápasů. Druhý finálový duel se hraje v sobotu v Brně.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Barbora Kašpárková z Brna (vlevo) a Kateřina Elhotová z USK Praha během finále play-off basketbalové ligy.

Článek

Mistryně z USK vstoupily do utkání ve velkém stylu a rychle vedly 9:0. Brno se však nenechalo zastrašit a hru vyrovnalo, i když USK byl stále o pár bodů napřed. A to především zásluhou svých amerických hvězd Lindsey Whalenové a DeLishy Miltonové-Jonesové, které si s obranou Brna chvílemi dělaly, co chtěly. Jen za poločas obě dohromady nasbíraly 34 bodů, tedy jen o pět bodů méně než celá brněnská sestava.

"Delisha měla velmi dobrý den a Lin zahrála také velmi dobře. Musím ale pochválit i Kateřinu Elhotovou, která zahrála velmi dobře v útoku i v obraně, a dařilo se i Míše Zrůstové," chválil po utkání trenér USK Lubor Blažek. "Jsem rád, že jsme konečně začali utkání se solidním nasazením. V úvodu už to vítězství začalo. My jsme se prosazovali lépe pod košem, to bylo klíčové," dodal.

Také Frisco se v ofenzivě opíralo o zahraniční posily Abdiovou a Thomasovou, ale převaha USK pod košem byla znatelná, a tak domácí hráčky v poločase vedly o deset bodů.

Definitivně rozhodla třetí čtvrtina, ve které domácí hráčky předváděly pohledné akce a samostatné nájezdy, po kterých zakončovaly z lehkých pozic pod košem. Naopak Brno na chvíli vypadlo v rytmu, nedařilo se mu v obraně ani v útoku a náskok Pražanek tak narostl až na 21 bodů.

Poslední čtvrtina se dohrávala už z povinnosti. Domácí trenér nechal odpočívat obě Američanky, Brno ale už nedokázalo duel zdramatizovat. "Z naší strany to dnes nebyl dobrý výkon. Drtily nás dvě zkušené hráčky Miltonová a Whalenová. Vědí, kam se postavit, kam si dát tělo. My naopak hrajeme naivně a ustrašeně. USK vyhrál zaslouženě," uznal trenér Brna Jan Bobrovský.

Brno tak musí zabrat v sobotu na vlastní palubovce, pokud nechce jet v úterý znovu do Prahy s vědomím, že série může skončit v nejkratší možné době. "´Pokusíme se jim to v dalších zápasech trochu zkomplikovat, ale dnes jsme ztratili další hráčku a budeme rádi, když dáme holky do kupy. Pokusíme se něco vymyslet, ale bude to spíše o osobním hrdinství v obraně," dodal Bobrovský.

Také trenér Blažek má problémy se zraněními a pro finále vedle Burgrové nepočítá ani s Vítečkovou, kterou chce mít především zdravou pro reprezentaci. "To je to nejdůležitější, proto s ní pro finále už spíše nepočítám. A Ilona Burgrová by měla být pro reprezentaci také připravená. Už lehce trénuje, tak věřím, že to stihneme," dodal Blažek.

Finále play off basketbalové ligy žen - 1. zápas:
USK Praha - Frisco Brno 99:80 (28:18, 49:39, 77:56)
Nejvíce bodů: Miltonová-Jonesová 32, Whalenová 22, F. Eldebrinková 14, Elhotová 12 - Abdiová 26, Thomasová a Pecková po 15.
O 3. místo - 2. zápas:
Trutnov - VŠ Praha 59:69 (15:18, 31:43, 45:54)
Nejvíce bodů: Větrovcová 16, Mišurová a Šnajdrová po 13 - Callensová 17, Tarasavová 16, Reisingerová 12. Stav série: 0:2.

Reklama

Související témata: