Hlavní obsah

Basketbalisté budou hrát o mistrovství Evropy v Chomutově

Praha

Čeští basketbalisté odehrají domácí zápasy kvalifikace o mistrovství Evropy v Chomutově. Trenér Pavel Budínský se rozhodl, že v tomto severočeském městě vybuduje základnu českého týmu i kvůli tomu, že je v okolí velké množství fanoušků. Budínského těší, že hráči mají zájem reprezentovat víc než v minulosti. Dokonce se nevzdává ani možné účasti jediného Čech v NBA Jana Veselého.

Foto: Milan Malíček, Právo

Objeví se v nominaci i Jan Veselý?

Článek

Chomutov jako dějiště domácích zápasů vybral Budínský po konzultaci s hráči. "Asi nejdůležitějším faktorem byla otázka atmosféry, která by měla při utkáních panovat. V severočeském regionu v letošní NBL působí tři týmy a všechny s vysokou návštěvností. Věříme, že takto basketbalově silný region vytvoří i v letních termínech skvělou kulisu," řekl Budínský.

Pro Chomutov hovořila i možnost využít dvě rozdílné haly. "Hrát můžeme ve sportovní hale či víceúčelové aréně hokejových Pirátů, která má kapacitu pět a půl tisíce diváků. Nyní řešíme, které zápasy se budou hrát v jaké hale," uvedl Budínský.

Turecko a Itálie jasnými favority

Češi budou o historicky třetí účast na ME bojovat v srpnu a září v konkurenci Běloruska, Itálie, Turecka a Portugalska, na turnaj postoupí nejlepší dva týmy z šesti skupin a tři nejlepší celky z třetích míst. "Turecko a Itálie jsou jasní favorité. A Bělorusko s Portugalskem nejsou bezejmenné basketbalové země. Přesto si myslím, že je to pro nás všechny správná výzva. Pokud se nám podaří sestavit silný tým, šanci na postup máme, byť třeba menší, než kdybychom hráli v jiné skupině," míní kouč.

Je přesvědčen, že se silný tým povede sestavit. Hráči prý mají větší zájem reprezentovat než v minulých letech. "Tehdejší systém kvalifikace hráče příliš nemotivoval a na jejich účasti to bylo znát. Ale to už je za námi. V současné situaci je velmi pozitivním faktem skutečnost, že nikdo z oslovených hráčů neřekl striktně ne. Naopak všichni projevili zájem se poprat o reprezentační dres," řekl Budínský.

O reprezentaci vyjednává i s Veselým. "Řekli jsme si, co a jak. Jsme v kontaktu a snažíme se vyřešit jeho synchronizaci individuálního tréninkového programu, programu letní ligy, Washingtonu a reprezentace. Zatím to vypadá nadějně. Pro mě je důležité, že pokud dostane svolení od Wizards, je ochoten reprezentovat," uvedl kouč.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články