Hlavní obsah

Basketbalová výheň: Durantula slíbil Jamesovi pekelný týden

Praha

Bude pěkně dusno. Co také čekat od týmů, jež mají v názvu hrom (Oklahoma City Thunder) a žár (Miami Heat). Nejvýhřevnější finále americké profiligy od chvíle, kdy se v NHL utkaly Plameny z Calgary a Blesky z Tampy je tu. Nejpozději 26. června pozná NBA krále sezóny.

Foto: ČTK/AP

Největší hvězda basketbalistů Oklahomy Kevin Durant

Článek

Poprvé od roku 1997 se ve finále utkají nejužitečnější hráč ligy proti jejímu nejlepšímu střelci. Boj celků Miami a Oklahomy se dá personifikovat jako střet největších osobností současného amerického basketbalu.

Tahoun Heat LeBron James zlomil v semifinále odpor Bostonu pětačtyřiceti body v zápase číslo 6, Durant byl pro změnu klíčovým faktorem týmu Thunder, který přejel loňské vítěze z Dallasu, hvězdy z Los Angeles i nadupané San Antonio.

„Pěkné finále, ne? Tak se mi to moc líbí," dával najevo spokojenost James.

Společně s Durantem jsou prototypy hráčů, o nichž po příletu domů básnil i hokejista Jaromír Jágr. „Hrozně se mi líbí, že to v NBA jejich top borci berou v posledních pěti minutách na sebe a nikdo jiný prakticky nemá balón. Zápasy rozhodují největší individuality, které si to na závěr rozdávají mezi sebou jeden na jednoho. Zajímavé je, že když se třikrát čtyřikrát netrefíš, věříš si dál a balón ti dají i popáté. Takhle hierarchie i psychika v týmech NBA funguje," rozebíral Jágr.

Amerika spíš přeje vítězství mladíkům z Oklahomy, jejichž nejlepším hráčům není víc než třiadvacet. Jamesova kontroverzní osobnost naopak dál vzbuzuje negativní reakce i dva roky po jeho „útěku" z průměrného Clevelandu. „Nezajímá mě, co si o mně lidé myslí, co tvrdí o mojí hře nebo o tom, co jsem zač. Celý rok slyším různé více či méně chytré rady, ale o tom, co budu dělat, si stejně rozhodnu sám," řekl „král James".

Jeho plán prozatím vychází, ale vzpomeňte na loňské finále, kdy LeBron vyhořel v roli lídra a v rozhodující sérii ho jednoznačně převálcoval Němec Dirk Nowitzki z Dallasu. To je také důvod, proč James tolik touží po chybějícím titulu. Pak už by 27letý basketbalista všechny kritiky nejspíš definitivně umlčel.

Durant je však tím posledním člověkem, který by mu to přál. „Oklahoma je pro život nesmírně příjemné místo. Klidné, uvolněné. Přesně to mi vyhovuje, jsem taky takový. Ale Miami ukážeme jinou tvář. Ať se připraví na pekelný týden," vyhlásil superstřelec přezdívaný výstižně Durantula.

Čísla před finále NBA:
Oklahoma City Thundervs.Miami Heat
Dallas 4:0, LA Lakers 4:1, San Antonio 4:2Cesta do fináleNew York 4:1, Indiana 4:2, Boston 4:3
Kevin Durant (16,3), Russel Westbrook (5,1), James Harden (4,6)Největší hvězdyLeBron James (16), Chris Bosh (16), Dwayne Wade (15,5)
103:87Vzájemné zápasy93:98
12. 6., 14. 6., 17. 6., 19. 6.Termíny finálepříp. 21. 6., 24. 6., 26. 6.
Pozn.: Za jmény hvězd je v závorce uveden plat v miliónech dolarů.

Reklama