Hlavní obsah

Česko - Velká Británie 57:81Basketbalistky generálku nezvládly, s Británií vysoko prohrály

České basketbalistky v generálce na kvalifikaci o olympijské hry prohrály v Praze s Velkou Británií 57:81. Češkám utkání vůbec nevyšlo, dopouštěly se především velkého množství ztrát a daly Britkám šanci oplatit úterní porážku 56:67. Češky tak zakončily přípravu s bilancí čtyř výher a šesti porážek.

Foto: ČTK

Česká reprezentantka Petra Kulichová (vlevo) a Jo Leedhamová z Velké Británie.

Článek

Reprezentantkám se nepovedl už vstup do utkání. Britky od začátku vytáhly obranu až na jejich polovinu a nutily soupeřky k chybám už při rozehrávce. První tří české útoky tak skončily ztrátou a za první čtvrtinu přišly domácí hráčky celkem o sedm míčů. A jelikož se jim nedařila ani střelba ze střední a dlouhé vzdálenosti, rychle prohrávaly o deset bodů.

Teprve pak Češky zpřesnily hru a dostávaly se do zakončení, jenže v úvodu druhé čtvrtiny přišlo znovu polevení a silný britský tlak. Výsledkem byla šňůra Britek 13:1, po které vedly už o 17 bodů.

Zápas se nadále nesl především ve znamení ztrát a chyb, přesto se podařilo Češkám herní projev vyrovnat. Ovšem stále je trápila přesnost střelby, na čemž se jistě promítalo vedro v hale Folimanka kolem 29 stupňů. A tak se svěřenkyním trenéra Lubora Blažka stále nedařilo snížit ztrátu na jednociferný počet.

Až v druhé půli se Češky vzchopily, zlepšily obranu a soupeřkám se přestalo dařit. Ztráta se tak začala zmenšovat a minutu před koncem třetí čtvrtiny mohly Bartoňová s Elhotovou při brejku snížit už na pět bodů, jenže Bartoňová pokazila přihrávku.

Následovala další ztráta a Britky šly do poslední části s dvanáctibodovým náskokem, čímž definitivně rozhodly. Zlomené Češky už rezignovaly a v poslední části jejich ztráta výrazně narostla.

Přísnější měřítko z českého týmu snesly v podstatě jen Veselá, autorka 13 bodů, Burgrová a v obraně Kulichová. Jinak se trenér Blažek po většinu utkání spíše rozčiloval. Výkon jeho svěřenkyň mu určitě neusnadnil výběr konečné dvanáctky, s níž v sobotu odcestuje na kvalifikaci do Ankary.

Velká Británie - ČR 81:57 (18:11, 42:27, 60:48)
Nejvíce bodů: Leedhamová 19, Pageová 13, Fagbenieová 12, Staffordová 11 - Veselá 13, Vítečková 11, Burgrová 10. Fauly: 16:16. Trestné hody: 9/6 - 15/11. Trojky: 7:4.

Reklama

Související témata: