Hlavní obsah

Veselý reprezentaci nepomůže. Dal na radu svého živitele a bude v zámoří

Brno

Basketbalová reprezentace se musí koncem prázdnin v kvalifikační skupině o postup na ME 2013 obejít bez hráče roku Jana Veselého, který dal na radu svého zaměstnavatele Washingtonu Wizards a stráví léto přípravou v zámoří na svoji druhou sezónu v NBA.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Veselý.

Článek

„Po dlouhodobém zvážení mé situace a po několika jednáních s klubem jsme společně dospěli k názoru, že má účast v národním týmu je bohužel nemožná," vzkázal o víkendu z USA Veselý. „Neočekával jsem nic jiného, než že hráč doporučení Wizards uposlechne," připustil manažer národního týmu Jiřího Zídka, který se marně několik týdnů snažil najít kompromis, aby umožnil Veselému kvalitní přípravu na sezónu NBA a zároveň zajistil i jeho účast v kvalifikaci ME.

Posílají ho i na speciální kemp

„S Washingtonem jsem byl v kontaktu v průběhu celého léta. Bylo patrné, že do Honzy vkládají hodně nadějí a dost od něj očekávají. Proto též většinu léta stráví pod jejich dohledem a v tréninku. Posílají ho i na speciální kemp a dostal doporučení individuálně trénovat před sezónou ve Washingtonu, a proto mu Wizards start za reprezentaci nedoporučili," doplnil Zídek.

Veselého neúčast zamrzela i reprezentačního trenéra Pavla Budínského, který na webu federace zareagoval: „Honzova případná účast by s určitostí výrazně zvedla naše šance na úspěch. I když jsme očekávali tento scénář, stále jsme věřili, že podaří Honzu i Washington přesvědčit, že jeho start v národním týmu může být prospěšný všem stranám. Bohužel, nedopadlo to pro nás dobře."

Přes palubu ho nehodili

Vedení českého mužstva ale nehodilo Veselého přes palubu. „Sám vím, že léto mezi první a druhou sezónou v NBA je pro etablování se v soutěži nejdůležitější. Honzovi držíme v přípravě palce," uvědomil si Zídek. „Během několika příštích dnů mne čeká participace na kempu Tima Grguricha v Las Vegas v rámci přípravy na příští sezónu, která je pro mne hlavní prioritou. Reprezentačnímu týmu taky budu na dálku držet palce," doplnil hráč.

Absence Veselého představuje zatím jedinou ztrátou pro národní tým. V příštím týdnu se k reprezentaci totiž připojí další dva hráči, kteří se letos předvedli v letní lize v zámoří – Tomáš Satoranský a David Jelínek.

Reklama

Související témata: