Hlavní obsah

Bělorusko-Česko 65:73Basketbalisté začali kvalifikaci vítězně, podržely je mladé talenty

MINSK

Boj o evropský šampionát začali čeští basketbalisté přesně, jak chtěli. Vítězstvím o osm bodů na běloruské půdě. Nerodilo se ale vůbec lehce, nakonec rozhodla lepší hra národního týmu v obraně i jeho přesnější koncovka v závěrečné čtvrtině. Klíčové úlohy sehrály mladé talenty. David Jelínek byl nejlepším střelcem, Tomáš Satoranský mužstvo skvěle dirigoval z postu rozehrávače.

Článek

„Dosáhli jsme cenného vítězství na hřišti soupeře, i když jsme si na útočné polovině nevytvářeli úplně dobré střelecké pozice. Bělorusové se nás snažili udolat fyzickou silou, ale podařilo se nám to zvládnout hlavně z obrany," komentoval úvodní kvalifikační duel zkušený Jiří Welsch.

Výpadek rytmu ve třetí čtvrtině

Po vyrovnané úvodní čtvrthodině dvě Jelínkovy trojky za sebou zajistily české vedení 33:26. Národní tým měl navrch i při doskoku a Bělorusové se snažili korigovat skóre střelbou zdálky, v první polovině ale netrefili žádný z devíti trojkových pokusů.

Ve třetí čtvrtině však čeští reprezentanti vypadli z rytmu. Upustili od dosavadní důrazné obrany a hlavně ztratili přesnou mušku, takže domácí dokázali rychle a snadno otočit skóre. Poslední desetiminutovka začínala za nerozhodného stavu (53:53) a znovu začala přetahovaná ve skóre.

Naštěstí český herní útlum brzy pominul, naopak domácí přes pět minut nezaznamenali žádný koš a navíc se jim v závěru vyfauloval nejlepší střelec Kudrjavcev. Českému mužstvu se podařilo alespoň trochu utéct šestibodovou šňůrou a konec utkání už zvládnout i po taktické stránce.

„Museli jsme nakonec výhru vydřít, ale mužstvo zaslouží kredit, jak ubránilo rozhodující běloruské útoky. V koncovce na naší straně bylo víc klidu, i když soupeř na nás dokázal vyvinout tlak nejen fyzicky, ale i mentálně," tvrdil český trenér Pavel Budínský.

Kvalifikace ME 2013 basketbalistů, skupina F
Bělorusko-Česko 65:73
Nejvíc bodů: Kudrjavcev 16, Parachovskij 14, Uljanko 11, Koršuk 10 - Jelínek 16, Benda 13, Satoranský a Welsch po 12, čtvrtiny 18:19, 12:20, 23:14, 12:20.

Reklama