Hlavní obsah

Česko-Itálie 53:63Basketbalisty trápila střelba, na italské obraně si vylámali zuby

Chomutov

Čeští basketbalisté premiérové domácí vystoupení v kvalifikaci ME 2013 skvěle začali, jenže nakonec se v Chomutově prosadil favorit. Reprezentanti si po výhře v Bělorusku hodně troufali, ale vylámali si zuby na obraně Italů, kteří nakonec vyhráli rozdílem deseti bodů. Trumfem hostů a také jejich nejlepším střelcem se stala hvězda NBA, Gallinari z Denveru.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ital Danilo Gallinari (vpravo) byl nejlepším hráčem zápasu.

Článek

„Gallinari se předvedl jako týmový hráč, který svému mužstvu ohromně prospěl," ocenil soupeře i český trenér Pavel Budínský, kterého ale mrzela nízká úspěšnost střelby českého mužstva. „Vázlo nám to v útoku, s 53 body nejde Itálii přehrát. Nedali jsme několik otevřených střel, i když jejich obrana byla fakt skvělá, hodně nátlaková," hodnotil nejlepší domácí střelec Jakub Houška.

Národnímu týmu chyběl zkušený Welsch, kterého nepustily na hřiště bolesti třísel a nakonec se ukázalo, že na organizaci hry to bylo citelně znát. Přesto úvod utkání patřil Česku a zásluhou dobrého doskoku i rychlého přechodu na útočnou polovinu vedlo po třech minutách 6:0 a v 7. minutě po Bartoňově trojce, která však byla za celý zápas pohříchu jedinou proměněnou z celkově čtrnácti českých pokusů, to bylo dokonce 17:10.

Jenže soupeř ihned přešel na zónovou obranu a navíc poslal na hřiště Gallinariho, který dodal italskému projevu hodně energie a už na začátku druhé čtvrtiny skóre otočil.  Zatímco úvodní dějství zvládli čeští hráči bez jediné ztráty míče, ve druhém o něj přišli brzo třikrát po sobě a k tomu se za osm minut zmohli jen na dvě trefy do koše. „Tam jsme snad devět útoků po sobě nedokázali vůbec nic proměnit, a když se nedaří střelba, těžko se hledá recept na takto kvalitní tým," uvažoval kouč.

Osmibodová šňůra Italů, kteří měli jasně navrch v útočném doskoku, přinesla až dvouciferný rozdíl ve skóre (23:33). Pět střeleckých hluchých minut měli reprezentanti i ve třetí části, prostor k zakončení nedostával od soupeře především klíčový rozehrávač Satoranský. Nakonec proměnil jedinou střelu z dvanácti.

Závěr patřil soupeři

Ještě šest minut před koncem se českému mužstvo podařilo snížit na rozdíl šesti bodů (42:48), ale závěr jasně patřil zkušenějšímu soupeři. „V obraně kluci odvedli hodně práce, jenže na útočné polovině jsme potřebovali víc klidu, abychom trefovali koš. Někdy by tomu svědčilo víc jednoduchosti," dodal Budínský.

Kvalifikace basketbalistů o postup na mistrovství Evropy:
Skupina F:
ČR - Itálie 53:63 (19:16, 29:35, 37:44)
Nejvíce bodů: J. Houška 14, Benda 10, Jelínek 9, Bartoň 5 - Gallinari 13, Chiotti 10, Hackett 9. Rozhodčí: Christodulu (Řec.), Ziemblicki (Pol.), Machlin (Rus.). Fauly: 19:18. Pět chyb: 40. Jelínek (ČR). Trestné hody: 16/10 - 17/9. Trojky: 1:4.
Turecko - Bělorusko 77:74 (19:18, 36:36, 60:48)
Nejvíce bodů: Erden 20, Preldžič 14, Güler 11, Arslan 10 - Kudravcev 21, Parachovskij 17, Uljanko 16.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články