Hlavní obsah

Györ - IMOS Brno 72:70Basketbalistkám Brna finiš v Györu nestačil

Györ

Basketbalistky IMOSu Brno prohrály v úvodním utkání Evropské ligy v Györu s domácími mistryněmi Maďarska po dramatickém závěru těsně 70:72. České vicemistryně necelé tři minuty před koncem prohrávaly rozdílem devíti bodů, pak osmibodovou šňůrou náskok soupeřek stáhly, jenže otočit výsledek už nestačily. Připsaly si tak v EL už jedenáctou porážku v řadě.

Článek

Celý první poločas přitom Brňanky hrály velmi dobře, soupeřky zaskočily přesností, odvahou v zakončení a dobrou defenzivou. Chyby domácího celku trestaly rychlými i přesnými protiútoky. Brzy získaly sedmibodové vedení (11:4). Střelecky se dařilo zkušené Horákové, kterou doplňovala Pecková a americká pivotka Ohldeová. Maďarky se ještě do konce první čtvrtiny vzpamatovaly, zpřesnily hru a výsledkově srovnaly krok.

Nejlepší výkon odvedly brněnské hráčky ve druhé čtvrtině. Dvě minuty před přestávkou získaly dokonce jedenáctibodový náskok (41:30). Velký podíl na tom měla pečlivější obrana tříbodového území, v němž se navzdory častým pokusům maďarské mistryně neprosazovaly. Ty pokulhávaly také v podkošovém doskakování.

"V prvním poločase jsme hráli výborně. Až na závěrečné dvě minuty před přestávkou, kdy rozhodčí začali tlačit domácí tým. Na to se ale nechci vymlouvat. Bohužel jsme slibný náskok ztratili," uvedl trenér Brna Jan Bobrovský.

Po přestávce IMOS uvadal

Po změně stran ale hráčkám IMOSu začaly docházet síly. Jejich výkon ztratil agresivitu z první části zápasu, naopak hráčky Györu vycítily šanci, přitvrdily hru a postupně ukrajovaly z náskoku. Po půlhodině už Bobrovského tým vedl pouze o dva body.

"Třetí čtvrtina byla z naší strany slabá. Například Pecková v prvním poločase výborně zakončovala. Po změně stran jí ale najednou chyběla odvaha. Soupeřky hodně přitvrdily hru. Rozhodla i fyzická kondice, která nám ubývala. Také proto, že jsme hráli pouze se sedmi hráčkami. V tomto směru na tom byly naše soupeřky lépe," dodal brněnský kouč, který nechal zatím pouze na lavičce Hejdovou se Šujanovou, které po vleklém zranění teprve nabírají kondici.

V závěrečné čtvrtině Maďarky bodově odskočily. Také proto, že Brňanky ztratily odvahu zakončovat a dávaly si přednost ve střelbě. Györ utekl až na sedmibodový rozdíl a doufal v klidnou cestu k vítězství. V zoufalém finiši Brno ještě 16 sekund před koncem snížilo na rozdíl jediného bodu, šňůru proher v Evropské lize ale nakonec nezastavilo.

"Poslední tři minuty byly z naší strany hop nebo trop. Hodně jsme riskovali a vyšlo nám to. V závěrečných sekundách jsme ovšem zbytečně propásli ještě příležitost ke střelbě. Těsná prohra mě hodně mrzí," dodal Bobrovský.

Uni Györ - BK IMOS Brno 72:70 (21:24, 35:41, 52:54)
Nejvíce bodů: Shegogová 17, Nagyová 15, Hurstová 14 - Pecková 21, Ohldeová 17, Horáková 15, Abdiová 11. Rozhodčí: Schmidt (Něm.), Gurion (Izr.) a Johanssonová (Švéd.). Trestné hody: 14/10 - 21/15. Fauly: 17:23. Trojky: 2:5. Diváci: 600.

Reklama

Související témata: