Hlavní obsah

Házenkářky prohrály i s Ukrajinou, čtvrtfinále ME je teorií

DEBRECÍN

I druhý zápas na mistrovství Evropy v maďarském Debrecínu české házenkářky prohrály. Ve skupině A podlehly bronzovým olympijským medailistkám z Atén Ukrajinkám 20:25 a je téměř jisté, že šampionát pro ně skončí nedělním utkáním s Norskem.

Článek

Český trenér Lubomír Krejčíř opravdu postavil sestavu zaměřenou více na spojky, ale ani ty se proti ukrajinské obraně moc neprosazovaly. Velice přísný metr v posuzování zákroků nasadili od prvního hvizdu turečtí rozhodčí, takže jeden sedmimetrový hod střídal druhý a dvojminutové tresty na obou stranách přibývaly velice rychle.

Za patnáct minut se házelo osm sedmiček a bylo sedm vyloučených. Díky třem přesným pokusům ze sedmiček Zámorské vedl český tým v osmé minutě 3:2, ale po třech technických chybách v útočné fázi a proměněných šancím ukrajinských házenkářek se skóre otočilo.

České hráčky se nedostávaly k zakončení z prostoru křídel, a když po dvanácti minutách odkulhala z palubovky kapitánka Fabíková, byla to pro české družstvo další těžká rána. Její schopnost usměrnit hru Fischerová nenahradila. V postupném útoku se nedařilo a přicházely další chyby, které soupeřky trestaly.

Jistá byla při sedmičkách Ljapinová, pohybem platila na české hráčky Šinkarenková a skóre ve druhé patnáctiminutovce narostlo na pětibrankový rozdíl. Změnu ve vývoji zápasu nepřineslo ani střídání, střelecky se nechytila Vašková, která neuspěla ani při sedmimetrovém hodu. Dvakrát se ze hry dokázala prosadit jen Polášková a to bylo, zvláště když se nedařilo brankářce Ajglové, na případný zvrat málo.

I po přestávce si hlavní roli přisvojili rozhodčí, pískali jednu sedmičku za druhou, vylučovali a oběma týmům brali míče za pasivní hru. České házenkářky stále marně hledaly klíč k překonání ukrajinské obrany. Góly v síti soupeřek přibývaly prakticky jen po střelách Zámorské ze sedmimetrových hodů, přesto české družstvo snížilo až na tříbrankové manko.

Zcela bezzubá však byla hra po křídlech a téměř nulová kombinace na pivota. Ani Ukrajinky se příliš nepředvedly, ale díky několika individuálním výkonům dovedly zápas k vítězství.

Výsledek - skupina A:
Česko - Ukrajina 20:25 (8:13)
Rozhodčí: Kücükyilmaz, Altan (oba Tur.). Sedmimetrové hody: 14/10 - 9/7. Vyloučení: 9:12. Diváci: 1200.
Česko: Ajglová, Selicharová - Zámorská 10/10, Fabíková, Knytlová, Polášková 3, Fischerová 2, Šašková, Fleková 3, Arnošová, Válová, Jonášová, Simerská, Vašková 2.
Ukrajina: Borysenková, Zaspaová - Reznirová, Burmystrová 3, Šinkarenková 3, Radčenková 2, Šucká 2, Ševčenková 2, Muchinová, Ljapinová 7/6, Borodinová, Sokolová, Valjušeková 5/1, Boklašuková 1.

Reklama