Hlavní obsah

Házenkářky Mostu postoupily do finále Vyzývacího poháru

Most
Aktualizováno

Házenkářky Mostu si jako první český klub v samostatné historii zahrají finále evropského poháru. V semifinálové odvetě Vyzývacího poháru doma svěřenkyně trenéra Dušana Poloze zvítězily nad Üsküdarem Istanbul 31:21 a smazaly čtyřbrankovou ztrátu po úvodní porážce 27:31 v Turecku.

Foto: Zdeněk Koza

Mostecké házenkářky.

Článek

Ve finále se Severočešky rovněž na dva zápasy utkají s chorvatským klubem Fantasyland Samobor, který rozdílem tří branek vyřadil švédský Höör. O pořadí zápasů rozhodne úterní los, hrát se bude v prvních dvou květnových víkendech.

"Teď panuje v našem týmu obrovská radost a euforie, ale musíme si přiznat, že nám semifinále udělilo neuvěřitelně cennou lekci, zejména v obranné fázi," řekl trenér Poloz na svazovém webu. V prvním zápase a také v úvodu odvety podle něj předvádělo družstvo sice poctivou, ale spíše "interligovou" obranu, jež na mezinárodní scénu nestačí. "Potřebovali jsme přidat a to se nám dnes povedlo okolo dvacáté minuty. Dokázali jsme přidat na agresivitě a bylo to neskutečně znát," poznamenal Poloz.

Trenér už po prvním utkání burcoval, že i s čtyřbrankovým mankem má jeho tým velkou šanci na finále. Istanbulskou ztrátu mostecké hráčky smazaly zejména díky brankářce Müllnerové, střelkyni Beňuškové a bouřlivému publiku už na konci prvního poločasu a po změně stran neochvějně kráčely za postupem.

Nezastavil je ani oddechový čas, který si Üsküdar vzal v 37. minutě za stavu 19:12, po šňůře pěti inkasovaných gólů. Náskok domácích házenkářek poté naopak vystoupal až na deset branek a v závěru už fanoušci halasně oslavovali další velký úspěch, který přišel nedlouho po triumfu v česko-slovenské interlize.

Český klub ve finále evropské soutěže dosud nikdy nestartoval. Z mosteckého celku má s finálovým duelem zkušenosti pouze reprezentantka Petra Vítková, která v roce 2006 vyhrála s černohorskou Budučností Podgorica Pohár EHF. V sezóně 2000/01 ve stejné soutěži došla v dresu pražské Slavie do semifinále.

Semifinále Vyzývacího poháru házenkářek - odvety:
Baník Most - Üsküdar Istanbul 31:21 (14:11)
Nejvíce branek: Beňušková 8/4, Martinková 6, Růčková 4 - Sahinová 8, Yilmazová 5/1. Rozhodčí: Antičová, Jakovljevičová (obě Srb.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 4/1. Vyloučení: 4:4. Diváci: 1250. První zápas 27:31, postoupil Most.
Höör (Švéd.) - Samobor (Chorv.) 23:18 (14:8), první zápas 17:25, postoupil Samobor.
Finále se bude hrát 4./5. a 11./12. května, pořadí zápasů určí los.

Reklama

Související témata: