Hlavní obsah

Dlouholeté opory národního týmu Pláteník a Novotný skončili s volejbalem

České Budějovice

Dvě dlouholeté opory volejbalové reprezentace Peter Pláteník a Jakub Novotný ukončili kariéru. Nezakončili ji na vrcholu, protože s Českými Budějovicemi překvapivě neobhájili titul. Pláteníkovo rozhodnutí uspíšily problémy se zády, českého titulu se za dlouhou kariéru strávenou především v zahraničí nedočkal.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Volejbalista Peter Pláteník

Článek

Rodák z Bratislavy Pláteník patřil k nejlepším přihrávajícím smečařům v Evropě a za tento post také získal ocenění na mistrovství světa 2010 v Itálii. Novotný zase obstarával body svou drtivou levačkou z postu univerzála. Prvnímu z nich bylo v březnu 32 let, druhý je o dva roky starší.

Oba hráli řadu let v zahraničí a pomohli svým klubům vyhrát tamní ligy. V české extralize Novotný před rokem dovedl Jihočechy na domácí trůn, tuto sezonu ale českobudějovický klub navzdory silnému kádru ambice na titul nenaplnil. Konec kariéry obou opor potvrdil Jihostroj na svém webu.

"Musím bohužel říci, že po letošní zkušenosti se zády a po konzultaci s lékaři jsem se v polovině března rozhodl, že po letošní sezoně ukončím aktivní volejbalovou kariéru. Zranění se může obnovit, nemusí, vyřadí mě na delší dobu z tréninku a ta neustálá sebekontrola a pozorování mě nebaví. Jsem spokojen s tím, co bylo," řekl svazovému webu Pláteník.

U volejbalu by rád zůstal, chce pomáhat hráčům a hráčkám se zahraničním angažmá. S Novotným se podíleli v roce 2003 v Madridu na čtvrtém místu české reprezentace ve Světové lize.

Reklama