Hlavní obsah

Házenkáři mají za titul slíbeno 1,5 miliónu korun

PRAHA

Šest let po turnaji v Egyptě bude podruhé v historii africký kontinent hostit výkvět světových házenkářů. Na šampionátu v Tunisku bude od neděle hrát 24 týmů včetně české reprezentace, která se mezi elitu vrátila po čtyřleté přestávce a jejím cílem je postup ze základní skupiny. Mistři světa budou korunováni 6. února.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Čeští házenkářští reprezentanti mají za zisk titulu mistrů světa slíbený 1,5 miliónu - ilustrační foto.

Článek

Vítěz šampionátu získá od mezinárodní federace 50 tisíc dolarů, druhý tým dostane 30 tisíc a třetí 20 tisíc. Čeští hráči mají navíc od domácího svazu slíbeno v případě zisku zlatých medailí půldruhého miliónu korun, za postup ze skupiny a tím pádem jistou dvanáctkou příčku by tým dostal 200.000 korun.

Mistrovství začne ve čtyřech šestičlenných základních skupinách, z nichž tři nejlepší mužstva postoupí do dvou hlavních skupin. Poražení se podle počtu bodů a dalších ukazatelů seřadí na 13. - 24. pozici. Do hlavních skupin si úspěšné celky přinesou bodové zisky ze základní části, první dva týmy se pak křížem utkají v semifinále a poté o medaile. Ostatní mužstva na třetích, čtvrtých, pátých a šestých místech budou hrát spolu o konečné pořadí.

Nový šampión bude korunován po maratónu 86 zápasů a finálovém souboji v nové multifunkční aréně v Radésu s kapacitou dvanácti tisíc diváků. V bezprostřední blízkosti metropole Tunisu v Menzahu bude hrát v základní skupině česká reprezentace. Dalšími dějišti jsou Nabeul, Sús a druhé největší tuniské město Safákis.

Největšími favority jsou Chorvati

Za největšího favorita je považováno Chorvatsko - obhájce titulu a olympijský vítěz z Atén. Na nedávném Světovém poháru zvítězili Švédové, kteří touží po návratu na nejvyšší stupínky. Některé týmy po olympiádě obměnily kádry, což je příklad Německa a Ruska. Tradičně silní budou Francouzi, kterým se na MS daří, na úspěch z loňského ME chtějí navázat medailisté ze Slovinska i Dánska. Uspět mohou i Srbové, Island a Egypt.

Z předních světových týmů bude scházet jen Maďarsko, které neuspělo v play off. Čeští házenkáři se na světový šampionát dostali po čtyřech letech díky výborně zvládnuté odvety play off proti Portugalsku a rádi by nakoukli minimálně mezi dvanáctku nejlepších.

Na šampionátu se představí i rozhodčí Ivan Kohout a Václav Dolejš, kteří absolvují už svůj šestý světový šampionát.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.