Hlavní obsah

Welsch si titulem splnil velké přání, Nymburk se na poháry stěhuje do Prahy

Nymburk

Nymburským basketbalistům by mohla mistrovská radost tak trochu zevšednět, vždyť v lize triumfovali už podesáté za sebou. Přesto si konec finálové série proti Prostějovu a korunovace hráči užili. Nejvíc asi 33letý reprezentant Jiří Welsch, pro nějž to bylo premiérové české prvenství.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hráči Nymburka (zleva) Petr Benda, Radek Nečas a Jiří Welsch se radují z desátého mistrovského titulu.

Článek

Hrál v NBA i ve špičkových klubech španělské, slovinské či belgické ligy, ale doma dosud titul nikdy nezískal. „Je to splnění jednoho z mých velkých přání, které jsem měl při návratu z ciziny. Teď jsem samozřejmě rád, že se můj cíl naplnil a oslavy titulu si skutečně užiju," říkal Welsch.

Nakonec nedošlo na zkrácení finálové série ligy basketbalistů, ale po třetí výhře Nymburka, tentokrát rozdílem 25 bodů, následovala kontumace čtvrtého zápasu, který se měl hrát v Prostějově ve čtvrtek. Přes tuto administrativní úpravu měl boj o český titul trochu nedůstojný závěr, Nymburk se tím ale o mistrovskou radost připravit nenechal.

Nečas se těší na šampaňské i doutník

„Slavit určitě budeme. Vše okolo prostějovského oslabení šlo kolem nás, my chtěli vyhrát co nejdřív," říkal už v mistrovském triku s číslem 10 na hrudi Radek Nečas. „Naším úkolem bylo přes úzký kádr soupeře nepřipustit komplikaci, a tak jsme mistry o den dřív," tvrdil pivot Radoslav Rančík, jenž si nenechal pokazit radost: „Užiju si šampaňské i doutník."

Prostějov k domácímu finálovému zápasu nastoupil s torzem 7 hráčů a během něj mu ještě ze sestavy vypadli Šmíd (vykloubený palec) a Kohout (naražený bok). Klub ale stejně v tíživé situaci s předstihem avizoval, že ve finále pokračovat nebude. „Prostějovští s předstihem oznámili, že ať třetí utkání dopadne jakkoli, tak vzhledem ke zraněním a přetížení hráčů nenastoupí ke čtvrtému zápasu. Proto jsme v souladu s řády rozhodli o jeho kontumaci pro Nymburk a boj o titul skončil ve středu večer," krčil rameny sportovní ředitel ligy Zdeněk Ringsmuth.

Šéf Nymburka Miroslav Jansta pak hned po skončení finále potvrdil, že klub po majetkovém vstupu Sportovního holdingu (vlastník hokejových klubů Sparty a Lva Praha) bude hrát zápasy evropských pohárů nově v pražských Holešovicích (dosud  je hrál v Pardubicích - pozn. red.) a rád by se v horizontu dvou let prosadil i mezi účastníky Euroligy. „Začínáme novou etapu klubu, který se stal v Česku fenoménem a teď by chtěl při úpravě rozpočtu zanechat i výraznější stopu na mezinárodní scéně," uvedl Jansta.

Reklama

Související témata: