Hlavní obsah

Házenkářky se na MS utkají s Maďarkami, Němkami a Rumunkami

Bělehrad

České házenkářky se na prosincovém mistrovství světa v Srbsku v základní skupině D utkají s Maďarskem, Německem, Rumunskem, Tuniskem a Austrálií. Rozhodl o tom sobotní los v Bělehradě. Do další fáze postoupí čtyři nejlepší celky. Češky startují na MS po deseti letech.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

České házenkářky se radují z postupu na mistrovství světa.

Článek

Všechny evropské soupeřky českého celku už mají medaili z velké akce. Patrně nejsilnější týmem ve skupině jsou Maďarky, které obsadily třetí místo na loňském evropském šampionátu v Srbsku. Na ME v roce 2010 skončily třetí Rumunky, které také mají stříbro z mistrovství světa před osmi lety.

Češky se s Maďarkami naposledy utkaly vloni v září na turnaji v Chebu a prohrály 31:35. Stejným soupeřkám také dvakrát podlehly v kvalifikaci o ME v roce 2010.

Také s Němkami mají svěřenkyně trenéra Jana Bašného nedávné zkušenosti, když proti nim dvakrát hrály loni v přípravě před evropským šampionátem. Doma zvítězily, v odvetě venku pak prohrály.

Proti Rumunkám české hráčky neuspěly v play off o světový šampionát před osmi lety, s Tuniskem v březnu remizovaly v Chebu. Proti Austrálii si zahrály na MS v roce 1999 a zvítězily vysoko 36:15.

Bašného tým postoupil po deseti letech mezi elitu zásluhou vítězství v play off nad Islandem.

Šampionát se hraje v Srbsku od 6. do 22. prosince.

Složení základních skupin:
Skupina A:
Černá Hora, Nizozemsko, Francie, Jižní Korea, Demokratická republika Kongo, Dominikánská republika
Skupina B:
Dánsko, Brazílie, Srbsko, Čína, Japonsko, Alžírsko
Skupina C:
Norsko, Polsko, Angola, Španělsko, Argentina, Paraguay
Skupina D:
Maďarsko, Německo, Rumunsko, Česko, Tunisko, Austrálie

Reklama