Hlavní obsah

České basketbalistky na ME čeká Francie a Řecko

PRAHA

České basketbalistky se při obhajobě stříbrných medailí na mistrovství Evropy utkají v základní skupině A zářijového šampionátu se sedmým týmem z olympiády Řeckem, pátým z posledního ME Francií a dále s Lotyšskem, Německem a vítězem dodatečné kvalifikace. Rozhodl o tom páteční los v Istanbulu, který byl podle vyjádření trenéra Jana Bobrovského i hráček milosrdný, leč nevyzpytatelný.

Foto: ČTK

České basketbalistky budou na ME v Turecku obhajovat stříbrné medaile - archivní foto.

Článek

"Naše skupina je určitě lehčí, což je na jedné straně výhoda pro zápasy ve skupině. Jenže o to těžší bude potom čtvrtfinále," uvedl Bobrovský krátce poté, co své svěřenky, jež se rekrutují především z mistrovského Brna, informoval o soupeřkách před poledním tréninkem v hale Rosnička.

Ve vyrovnanější a podle papírových odhadů i výrazně silnější skupině B na sebe narazí oba zbývající medailisté z předchozího evropského mistrovství, obhájkyně titulu Rusky a bronzové Španělky, dále Litva, Srbsko a Černá Hora, Rumunsko a domácí Turecko. Turnaj se uskuteční od 2. do 11. září v Turecku. V základních skupinách v Burse a Ankaře půjde vždy o čtyři postupová místa, pak se bude hrát v Izmiru vyřazovacím způsobem.

Poslední účastník finálového turnaje vzejde z dodatečné kvalifikace 11 týmů, které neuspěly v loňském základním kole postupových bojů. Mezi nimi patří k favoritkám čtvrté z předchozího ME Polky, šesté Belgičanky či sedmé Slovenky.

Český tým vstoupí do šampionátu v Burse soubojem s papírově nejsilnějším soupeřem Francií a dále se postupně utká s dosud neznámým soupeřem, Řeckem a po dni volna s Německem a na závěr s Lotyšskem. "Silná Francie hned v prvním utkání bude těžkým soustem. Stejně tak druhý zápas proti vítězi kvalifikace, neboť naději na probojování na jedno místo do naší skupiny má Polsko, Maďarsko a také Belgie. Na druhou stranu týmy Německa, Lotyšska a Řecka by neměly být nad naše síly," zhodnotil program Bobrovský.

Největšími soupeřkami Francouzky

Podobně vnímaly rozlosování i hráčky. "Na Němky jsme v poslední době nenarazily, takže můžeme odhadovat pouze kvality reprezentace ze startů německých hráček v různých evropských špičkových klubech. Lotyšsko má mladý kádr. Řecko známe dokonale, jeho výkonnost se příliš nemění," poznamenala kapitánka týmu Hana Machová. I ona považuje za největší soupeřky Francouzky.

"Hlavně musíme skupinu vyhrát, abychom narazily ve čtvrtfinále na nejslabšího z protější skupiny. Pokud skončíme na druhém, nebo třetím místě, tak se můžeme utkat třeba s Ruskem, Španělskem, nebo Litvou," upozornila Machová na ošidnost losu.

Pivotka a zkušená opora reprezentace Ivana Večeřová varovala před silou týmu, který se probojuje z kvalifikace. "Stačí jen připomenout, že se mohou do naší skupiny probojovat například Polky, které vyhrály mistrovství Evropy v roce 1999. Navíc bude mít tento tým i výhodu v tom, že přijde do turnaje mnohem lépe rozehraný," řekla Večeřová.

V nejbližší době dostane postupně přesnou podobu i společná příprava na závěrečný turnaj. Hráčky se sejdou k prvnímu soustředění po dovolených v červnu. "Uvažujeme o startu na turnajích v zahraničí. Možná neodmítneme ani start ve Francii, pokud by se uskutečnil v červnu, kdy by ještě nemělo tolik vadit, že budeme hrát s Francií ve skupině," vyslovil své předběžné úvahy trenér Bobrovský. Počítá také se startem na turnaji v Turecku, první nabídky k přípravným zápasům vyhodnocuje přímo v Turecku sekretář České basketbalové federace Miloš Pražák.

Ohledně složení týmu nemůže Bobrovský počítat s Romanou Hamzovou, jež po olympiádě ukončila kariéru. Vedle aténské sestavy ale spoléhá i na Lucii Blahůškovou, jež se na pátém místě na hrách nepodílela kvůli zranění. "Mluvili jsme spolu na téma reprezentace při posledním zápase Evropské ligy v Šoproni. Blahůšková potvrdila, že by ráda nastoupila v reprezentaci. Rozhodnutí ale bude záležet na jejím zdravotním stavu po sezóně," podotkl Bobrovský.

Los mistrovství Evropy:
Skupina A (Bursa): Česká republika, Lotyšsko, Německo, Řecko, Francie, postupující tým z kvalifikace.
Skupina B (Ankara): Rusko, SČH, Španělsko, Litva, Turecko, Rumunsko.

Reklama