Hlavní obsah

Basketbalista Whitfield dostal české občanství

PRAHA

Reprezentační výběr českých basketbalistů dostane výraznou posilu. Americký rozehrávač a kapitán mistrovského Nymburku totiž získal české občanství a nic už by nemělo stát v cestě tomu, aby mohl obléci reprezentační dres. Poslední formality Whitfield dořešil v úterý v Brně, kde si vyzvedl český pas.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Ilustrační foto

Článek

"Bylo to opravdu hodně dlouhé čekání, celá věc se táhla několik měsíců, ale jsem rád, že to dopadlo dobře. Našel jsem tu za čtyři roky, co hrají v Česku, svůj druhý domov a mnoho přátel, proto jsem rád, že tu dál mohu žít jako občan této země," líčí 31letý rodák z americké Filadelfie.

Český pas rozehrávače Whitfielda tak umožňuje vrátit na soupisku mistrovského celku dalšího Američana Hesse, který se od prosincového návratu Johnsona stal nadbytečným cizincem. "Chceme tu administrativní změnu zařídit co nejrychleji, aby Hess mohl hned naskočit do domácí soutěže a v neděli už s námi odletěl přes Frankfurt do Petrohradu k úternímu utkání play-off Evropské ligy FIBA," říká výkonný ředitel klubu Rudolf Šimeček.

"Whitfieldovo české občanství nabízí nové možnosti nejen Nymburku, ale celému českému basketu," přiznává kouč Michal Ježdík, který vede nejlepší tuzemský klub, ale i národní tým. Pro Whitfieldovo reprezentační využití chybí už jen potvrzení americké strany, že tam nemá žádné závazky a může tedy hrát za Česko. "Dokud ten souhlas ale nemáme v ruce, tak bych nerad předbíhal a něco zakřiknul," zůstává opatrný Ježdík.

"O české občanství jsem stál samozřejmě hlavně kvůli reprezentaci a těším se, že si v ní zahraji co nejdříve," přiznává Whitfield. "Pokud ale půjde všechno podle našich předpokladů, mohl by za nás Maurice hrát už na přelomu srpna a září dodatečnou kvalifikaci mistrovství Evropy, kde narazíme na Poláky a Estonce," cituje ČTK Ježdíka.

Naturalizované Čechy už využívají reprezentace v házené (Radčenko), skocích do vody (Makohin) či boxu (Šachbazjan).

Reklama

Související témata: