Hlavní obsah

Slovinsko - Česko 62:60Basketbalisté ve slovinském pekle pořádně potrápili domácí, na senzaci nakonec nedosáhli

Celje
Aktualizováno

Premiérové vystoupení českých basketbalistů na mistrovství Evropy ve Slovinsku sice skončilo těsně porážkou, ale v pekle bouřící haly v Celje předvedlo národní mužstvo statečný výkon. Pořádně potrápilo domácí, kteří patří mezi favority.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Jan Veselý (vpravo) a Luboš Bartoň (vlevo) brání Slovince Gorana Dragiče.

Článek

Český tým od začátku velmi nebojácně čelil Slovincům, které hnalo za úspěchem přes pět tisíc diváků v nabitém hledišti. Krok s favoritem udržel hlavně zásluhou pozorné obrany a rychlého přechodu do útoku. Po úvodním dějství tak činilo manko reprezentace, která šla do utkání jako vyložený outsider, pouhé dva body.

Domácí se zřejmě i pod vlivem určité nervozity trápili při trestných hodech, takže do poloviny utkání proměnili pouze čtyři z deseti. Útočný projev národního mužstva ve druhé čtvrtině sice limitovaly časté ztráty míče a nastaly potíže i na doskoku, ale při obrovském nasazení celku v obraně se nedařilo Slovincům utéct ve skóre.

Poločas vyhráli domácí o čtyři body

Po dvou Bartoňových brejcích bylo v 19. minutě dokonce srovnáno na 32:32. Úplný závěr druhé části ale zvládl lépe domácí celek a do druhé poloviny utkání šel se čtyřbodovým vedením. Agresivnějším pojetím hry Slovinci pak náskok navyšovali, což přinášelo víc klidu jejich basketbalovému projevu.

Naopak čeští reprezentanti se v těchto okamžicích trochu prali s nepřesností střelby, včetně zakončení z čáry trestných hodů. Během třetí čtvrtiny jeho úspěšnost spadla na 37 procent. Nicméně pořád se mohli spolehnout na výtečnou práci v obraně i Veselého odvahu v zakončení, takže tři minuty před koncem byl stav 58:56 pro domácí.

Česká naděje na senzaci pořád ještě žila, zvláště když Welsch svým prvním košem ze hry 90 vteřin před koncem srovnal skóre. Pro Slovince byla napínavá koncovka pořádným náporem na nervy, Blažič v poslední minutě proměnil jen jeden trestný hod, Nachbar dal potom jediný z celkem čtyř. Český tým se ale opakovaně trápil v útoku, Welschův střelecký pokus osm vteřin před koncem do koše nespadl a poslední ofenzivní akci zastavily Bartoňovy kroky.

Je to poučení, smutnil Veselý

„Je to škoda, hráli jsme hodně dobrý zápas. Věděli jsme, že musíme být aktivní, postavit svou hru na obraně a když se povede udržet v kontaktu, na Slovince taky dolehne tlak. Ke konci jsme ale udělali možná o tu chybu navíc, i to je poučení do příštích zápasů," řekl nejlepší český střelec Jan Veselý.

Příštím soupeřem českého výběru budou ve čtvrtek od 17:45 h Poláci, kteří šampionát zahájili nečekanou prohrou o sedmnáct bodů s Gruzií. Úvodní den vůbec přinesl několik pohrom favoritů, takže Turci nestačili na Finy, Izrael podlehl Británii v prodloužení a Německo překvapivě získalo skalp Francie.

Mistrovství Evropy basketbalistů, skupina C
Slovinsko - Česko 62:60
Nejvíce bodů: Balažič 11, Blažič 10, Vidmar a Nachbar po 9 - Veselý 17, Satoranský 12, Bartoň 9, Pumprla 5, 5200 diváků, čtvrtiny 21:19, 15:13, 15:14, 11:14.
Ostatní výsledky ve skupině C:
Gruzie - Polsko 84:67 (39:22)
Španělsko - Chorvatsko 68:40 (33:20)
Tabulka skupiny C:
1.Španělsko11068:402
2.Gruzie11084:672
3.Slovinsko11062:602
4.Česká republika10160:621
5.Polsko10167:841
6.Chorvatsko10140:681

Reklama

Související témata: