Hlavní obsah

Česko - Bulharsko 1:3Vstup do mistrovství Evropy se volejbalistům nezdařil, proti Bulharům uhráli jen jeden set

Gdyně

Jeden set. Víc nedokázali uhrát čeští volejbalisté proti Bulharům při úvodním vystoupení na mistrovství Evropě v polské Gdyni. Soupeř měl jasně navrch a reprezentanty nechal takzvaně čichnout jen svým laxním přístupem ke třetímu setu. Za 100 minut se pak národní tým musel smířit s porážkou 1:3.

Článek

V první sadě udrželo české mužstvo se čtvrtým celkem loňských OH krok bohužel jen v úvodu. Jakmile se Bulharům povedl trhák na 12:5, bez potíží kráčeli k zisku setu. Reprezentanti zaostávali hlavně na síti a měli velké potíže s přihrávkou po příjmu, obecně jejich hra postrádala jiskru. Nepomáhala ani různá střídání.

Snaze narušit poměrně jasný průběh zápasu dominovaly útočné akce Konečného, jenže problém zůstával při souhře v poli a největší rozdíl mezi oběma týmy byl znát na bloku. Bulharský výtečně fungoval, český jako by neexistoval. Získaný náskok při stavu 16:10 pak soupeři stačil, aby docela lehce směřoval i ve druhém setu k setbolu.

Třetí set začalo Česko skvěle, při Boulově razantním servisu uhrálo sedm míčů po sobě, jenže vedení 10:3 se rychle tenčilo. Nakonec ale do koncovky třetího dějství šel národní tým přece jen s mírnou převahou a účinně tlačil na Bulhary podáním. Za stavu 24:21 přišla možnost hned tří setbolů. Po smeči Štokra se povedlo proměnit ten druhý a hrálo se tedy dál.

Bulharsko už ale žádné komplikace připustit nechtělo, rychle se ujalo vedení 6:0 a jasně diktovalo dění na hřišti. Především v razanci a připravenosti útoku mělo zřetelně navrch a čeští volejbalisté už ani různým mícháním sestavou nenašli způsob, jak to změnit. Čtyři mečboly sice při Štokrově servisu odvrátili, ale pak už s nimi soupeř ztratil trpělivost.

Postupové šance Česka jsou teď hodně nízko. K jejich oživení by bylo potřeba v sobotu porazit úřadující olympijské vítěze Rusy, kteří šampionát začali senzační porážkou 0:3 s Německem.

ME volejbalistů:
Skupina D:
Česko – Bulharsko 1:3 (-15, -18, 22, -21)
Rusko – Německo 0:3 (-20,-23,-19)
Skupina A:
Belgie – Bělorusko 3:0
Dánsko – Itálie 0:3
Skupina B:
Francie – Slovensko 3:0
Polsko – Turecko 3:1
Skupina C:
Srbsko – Slovinsko 1:3
Nizozemsko – Finsko 1:3.

Reklama

Související témata: