Hlavní obsah

Rusko - Itálie 3:1Ruští volejbalisté mají po 22 letech evropské zlato

Kodaň
Aktualizováno

Ruští volejbalisté vyhráli po 22 letech mistrovství Evropy a po loňských olympijských hrách v Londýně i letošní Světové lize slaví další titul. Italy ve finále v Kodani porazili 3:1 na sety. Italský tým skončil stejně jako před dvěma lety ve Vídni stříbrný, bronz mají neúspěšní obhájci trofeje ze Srbska.

Článek

Rusové dlouho čekali, až se jim podaří navázat na své předchůdce a rekordmany ze Sovětského svazu, jejichž vláda skončila s rozpadem SSSR v roce 1991. Šampionát začali v Gdyni debaklem s Němci, ale pak porazili Čechy a už nezaváhali.

Finále na kodaňském fotbalovém stadionu Parken se hrálo od začátku v jejich režii. Respekt si zjednali obávaným servisem i obranou na síti, horší přihrávka Italům stěžovala útok a toto rozložení sil panovalo až do poloviny druhého setu. Oba týmy pak dvakrát přibrzdila zhasnutá světla v hale, což více poškodilo Italy.

Ti se však ve třetí sadě nadechli k odporu. Nahrávač Travica zrychlil hru a v koncovce měl neomylnou pravačku diagonální hráč Vettori. Italové se nehodlali vzdát a kodaňské drama šlo do čtvrtého dějství. Rusové ale přidali na obrátkách a už nedali soupeři šanci. Pod dohledem českého hlavního sudího Milana Labašty konečně získali vytoužené evropské zlato.

Srbští volejbalisté převzali bronzové medaile po výhře nad Bulhary 3:0. Český tým obsadil poslední 16. místo, ve skupině podlehl nejen Rusům, ale i Bulharům a Němcům.

Oba finalisté Rusko a Itálie se už v sobotu kvalifikovali na mistrovství světa 2014 v Polsku.

Mistrovství Evropy volejbalistů v Dánsku a Polsku:
Finále (Kodaň):
Rusko - Itálie 3:1 (20, 22, -22, 17)
Rozhodčí: Labašta (ČR), Dudek (Pol.). Čas: 118 minut. Diváci: 7000.
Rusko: Apalikov 8, Pavlov 16, Šivoželez 13, Muserskij 15, Grankin 1, Spiridonov 4, libero Verbov - Ilinych 8, Michajlov. Trenér: Voronkov.
Itálie: Beretta 4, Travica 7, Parodi 4, Birarelli 11, Vettori 21, Zajcev 4, libero Rossini - Giovi, Savani 9. Trenér: Berruto.
O 3. místo (Kodaň):
Srbsko - Bulharsko 3:0 (22, 30, 25)
Konečné pořadí:
1. Rusko
2. Itálie
3. Srbsko
4. Bulharsko
5. Francie
6. Německo
7. Belgie
8. Finsko
9. Polsko
10. Nizozemsko
16. ČR

Reklama

Související témata: