Hlavní obsah

Basketbalistky USK a Brna jedou potvrdit formu na hřiště soupeřů

Praha/Brno

Basketbalistky ZVVZ USK Praha se pokusí ve středu prodloužit svou stoprocentní úspěšnost v této sezóně Euroligy. Po překvapivé výhře nad Galatasarayem se představí v Polsku na palubovce Polkowic. Ve skupině B se daří IMOSu Brno, který vyhrál poslední dvě domácí utkání a nyní se hodlá poprat o vítězství i na hřišti Rivasu Madrid.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Mistryně z USK zatím zvládly všechna tři utkání ve skupině a neprohrály ani v české lize. Do Polkowic proto jedou s cílem udržet se na vítězné vlně. Pomoci by jim k tomu měla nejlepší obrana v soutěži, Pražanky dosud dovolily soupeřkám nastřílet v průměru jen 54 bodů na zápas. Polský celek, který ze čtyř zápasů vyhrál jen nad Záhřebem, má naopak čtvrtý nejhorší útok, proto papírové předpoklady jasně mluví pro USK.

Zápas bude zajímavý především pro rozehrávačky obou týmů, které v minulé sezóně oblékaly dres protivníka. Opora USK Laia Palauová na jaře dotáhla Polkowice až do čtvrtfinále soutěže. "Bude to speciální zápas. Mám tam hodně přátel, prožila jsem tam hezký čas. K tomu týmu mám velký respekt, protože to tam dělají velmi dobře," prohlásila Palauová.

Pozor na Snellovou

Naopak za Polkowice momentálně hraje Jelena Škerovičová, která v uplynulém ročníku dirigovala hru USK a předtím působila i v Brně. Kromě ní si Pražanky musejí dávat pozor na americkou pivotku Janel McCarvilleovou a zejména na australskou střelkyni Belindu Snellovou, která je trápila při domácí porážce v minulé sezóně 60:71. V obraně pak pod košem Polkowic vládne téměř dvoumetrová Agnieszka Majewská.

Trenérka USK Natália Hejková nemůže pro utkání počítat s Michaelou Stejskalovou. Reprezentační křídlo si odneslo zranění z posledního ligového utkání s Brnem.

Právě basketbalistky Brna by po dvou domácích vítězstvích nad Orenburgem a Montpellierem rády úspěšnou sérii prodloužily i v Madridu. Pokud by se jim podařilo zvítězit, ukončily by dlouhou sérii 21 proher na palubovkách soupeřek. Naposledy v Evropské lize venku vyhrály v únoru 2010 dvakrát po sobě právě v Madridu nad Rivasem v prvním kole play off. Z tehdejšího kádru už zůstaly pouze Hanušová s Kašpárkovou.

Zase bude záležet na obraně

"Naději na úspěch určitě máme. Bude záležet na tom, zda dokážeme zopakovat naše dobré výkony v obraně, které nás dovedly k předcházejícím dvěma vítězstvím," uvedl kouč Jan Bobrovský.

V české lize se Brňankám tolik nedaří, poslední dva zápasy s Valosunem a vedoucím USK Praha prohrály. "Z poslední porážky je snad potěšitelné to, že se v zápase dařilo i hráčkám z lavičky. Což je vzhledem k našemu úzkému kádru slibný signál," dodal Bobrovský.

V Rivasu Madrid působí bývalá hráčka Brna Švédka Frida Eldebrinková, která týmu výrazně pomohla 18 body k vítězství v prvním utkání EL v Krakově. V dalších dvou zápasech ale kvůli zranění chyběla. Po uzdravení nastoupila v sobotu ve španělské lize proti Burgosu a zaznamenala sedm bodů.

Reklama

Související témata: