Hlavní obsah

Česko - Maďarsko 27:35Házenkářky do červené karty dokázaly trápit Maďarky, pak jejich hra upadla

Novi Sad

České házenkářky prohrály úvodní utkání skupiny D na mistrovství světa v Srbsku, když Maďarkám nakonec v Novém Sadu podlehly 27:35. Přitom do 22. minuty, než jedna z klíčových hráček Poznarová dostala červenou kartu za úder do krku nejlepší ze soupeřek Görbiczové, národní tým vedl a velké favoritky hodně trápil. Ve druhé půli už ale reprezentantky herně odpadly. Příště potkají v pondělí Německo.

Článek

Začátek v podání českého družstva, které postrádalo kapitánku Vítkovou doléčující svalové zranění, byl excelentní. Při střelecké chuti byla Knedlíková a po deseti minutách tým trenéra Jana Bašného překvapivě vedl nad bronzovými z loňského ME Maďarkami 7:5.

České skóre narůstalo hlavně po gólech z brankoviště. Agresivní styl obrany na adeptky medaile viditelně platil, jenže za faul za stavu 13:13 viděla Poznarová červenou kartu a jakoby se právě tím účinný herní systém rozpadl. Vynucený odchod jedné z opor srazil české házenkářky na kolena. Naopak Maďarky přesilovka nakopla, ještě před koncem poločasu se dostaly do vedení třígólovou šňůrou, navíc se v jejich brance chytila Herrová.

Ve druhém poločase už dominovaly soupeřky. Hned po pauze naději sice ještě přiživila Chrenková, když na začátku snížila na rozdíl jediné branky (17:18), jenže následovalo osm českých minut bez vstřeleného gólu. Maďarský náskok i pod dojmem nepřesností v útoku a dalších chyb národního týmu snadno rostl, navíc Chrenková neproměnila ani sedmičku. Čtvrtý tým z OH 2012 v Londýně diktoval tempo takovým způsobem, že o jeho výhře nebylo pochyb.

"Dvacet minut byly hráčky Maďarsku, které považuji za nejsilnější ve skupině, víc než vyrovnanými soupeřkami. Za to jsem rád a na tom budeme stavět i pro příště. Bohužel červenou kartou se nám zkomplikovala organizace obrany a duel se od té chvíle začal obracet ve prospěch favoritek. Utekly nám bohužel ve druhé půli a s takovým náskokem si pak zkušený tým už zápas prostě uhraje," mínil bezprostředně po zápase kouč Bašný.

"Myslím si, že nám skvěle vyšel první poločas. Z ubráněných míčů se dařilo úspěšně přecházet do rychlých útoků, což ale ve druhé části už nebylo tak dobré. Ve druhém poločase jsme určitě udělaly i daleko víc technických chyb a Maďarky dávaly snadné góly. My tam naopak měly dvě dlouhé pasáže, kdy jsme vůbec nedokázaly skórovat," doplnila nejlepší střelkyně českého družstva Jana Knedlíková.

MS házenkářek v Novém Sadu, skupina D:
Česko - Maďarsko 27:35 (16:18)
Nejvíce branek: Knedlíková 6, Černá 5, Luzumová 4/1 - Görbiczová 9/5, Bognarová-Bodiová 6, Cifraová 4. Rozhodčí J. Bonaventurová, C. Bonaventurová (obě Fr.), vyloučení 4:2, červená karta: 22. Poznarová, sedmimetrové hody 3/2:6/6, 2400 diváků.
Ostatní výsledky v házené žen v Srbsku:
Skupina A (Bělehrad):
Černá Hora - Korea 24:22 (11:11)
Francie - Kongo 31:13 (15:6)
Nizozemsko - Dominikánská rep. 44:21 (20:9)
Skupina B (Niš):
Brazílie - Alžírsko 36:20 (21:7)
Dánsko - Čína 44:21 (19:13)
Skupina C (Zrenjanin):
Angola - Argentina 33:23 (15:12)
Polsko - Paraguay 40:6 (19:4)
Norsko - Španělsko 22:20 (11:10)
Skupina D (Novi Sad):
Německo - Austrálie 36:15 (17:7)
Rumunsko - Tunisko 27:17 (15:8)

Reklama

Související témata: