Hlavní obsah

Nymburk - Haifa 68:53Šance na postup v Eurocupu žije. Nymburk perfektním závěrem srazil izraelského mistra na kolena

Naprosto úžasnou závěrečnou čtvrtinu sehráli basketbalisté Nymburka v existenčním duelu s izraelským mistrem Maccabi Haifa. Vyhráli ji 20:2, celý zápas pak rozdílem patnácti bodů a mají teď velkou šanci probít se mezi šestnáct nejlepších v Eurocupu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jiří Welsch (vpravo) z Nymburka a Donta Smith z Haify.

Článek

„Zase jsme ukázali, že s nožem na krku hrajeme nejlépe," usmál se křídelník Vojtěch Hruban. Postup Nymburku zpečetí případná výhra příští týden v italské Sieně. Pokud Haifa ale doma neporazí moskevské Chimki, může si tam český šampión dovolit i prohru rozdílem osmi bodů. „Karty jsou rozdané hodně slušně. Když jsme udělali těžký první krok, tak je na nás zvládnout i ten druhý," líčil Hruban, jenž se na vítězství podílel deseti body.

Časová kolize s olympijskou premiérou hokejistů v Soči se odrazila v hledišti holešovické arény a domácí před 750 diváky prožili kritický okamžik na začátku druhé čtvrtiny, kdy jim soupeř 11bodovou šňůrou utekl na stav 13:24. „Extrémně se nám nedařilo v útoku, ale dokázali jsme to ještě včas zlomit," mínil Hruban.

Nymburk dotahoval nejen zlepšením obrany, ale i střelby, vždyť jen ve třetím dějství proměnil pět trojek. „Mužstvo včas našlo mentální sílu i herní pohodu. Závěr mělo velkolepý, to jsem byl na ně skutečně pyšný," ocenil nymburský trenér Kestutis Kemzura.

Poslední čtvrtina začínala za stavu 48:51, ale celá už proběhla v dominanci českého mistra. „Super obrana, vyšroubovali jsme tempo a Haifa najednou byla dole," usmál se Hruban. Rozjetí domácí jasně ovládli doskok, soupeři nedovolili devět minut vůbec skórovat a úplně převrátili skóre. „Jak jsme se dostali do laufu, padaly tam i těžké střely," tvrdil Hruban. „Bylo znát, že Maccabi je v útlumu a my dokázali zapíchnout dýku a ještě otočit," dodával.

Eurocup basketbalistů – skupina K
Nymburk–Maccabi Haifa 68:53
Nejvíce bodů: Simmons 16, Ilievski 13, Mahalbašič 12 – Yivzori 13, Smith 11, Roth 9.
Další utkání: Chimki Moskva– Montepaschi Siena 85:73
Tabulka
1. Chimki Moskva550439:35510
2. Nymburk523386:4007
3. Maccabi Haifa523340:3887
4. Siena514375:3976

Reklama

Související témata: