Hlavní obsah

USK Praha - Rivas 77:58První krok do finálového turnaje Euroligy vyšel. Basketbalistky USK semlely Rivas na padrť

Praha

První krok do finálového turnaje Euroligy udělaly basketbalistky USK Praha vítězství o devatenáct bodů nad španělským Rivasem. Šanci na druhou výhru potřebnou k postupu budou mít už v pátek večer na předměstí Madridu, a kdyby ji snad propásly, tak se ve středu 19. března odehraje na pražské palubovce rozhodující třetí duel série.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jelena Dubljevičová z USK Praha (nahoře uprostřed), Rachel Allisonová (dole uprostřed) a Louice Halvarssonová (vpravo) z Rivasu Madrid.

Článek

„Máme první bodík v kapse a teď musíme ještě přidat druhý, ale už nebudeme pod takovým tlakem jako doma. Začít sérii nezdarem, to by totiž byl malér," líčila trenérka Natália Hejková. „Povedl se nám zatím jen malý krok, teď ho pojedeme do Španělska zkusit protáhnout až k postupové tečce," uvažovala pivotka Ilona Burgrová.

Historicky už pátý pokus, jak přejít první kolo euroligového play off ale začalo družstvo USK špatně. Rivas v úvodu hodně spoléhal na souhru obou Švédek a domácí jakoby potřebovaly čas na zahřátí, než roztočily svůj spolehlivě fungující basketbalový stroj.

Před nabitou Folimankou jim nevycházely střelba ani doskok a hned během první čtvrtiny narostlo jejich manko na devět bodů (9:18). Zlepšení hry USK pod košem přinesla až střídající Burgrová, která vedle přesného zakončení stihla při bránění vymazat španělskou reprezentační pivotku Nichollsovou.

„Na holkách ze začátku seděla nervozita. Stály tam jako solné sloupy, ale s příchodem Burgrové, která hrála hodně uvolněně, se vše změnilo," říkala Hejková. „Říkala jsem si, že další nervózní na hřišti není potřeba," usmála se Burgrová.

Když pak české šampiónky eliminovaly i svoje zbytečné ztráty míče, karta se začala rychle obracet. Po čtvrthodině hry bylo srovnáno na 25:25. Pečlivým utěsněním prostoru pod vlastním košem hráčky USK vzaly Rivasu útočnou sílu a při svých akcích těžily z dobrého pohybu i nápaditosti.

Rozehrála se tradiční střelkyně Dubljevičová, svou rychlosti na španělský klub platila i Robinsonová. V polovině utkání domácí ženy vedly o šest bodů a odpor soupeřek úplně zlomily ve třetím dějství, kdy perfektní obrana držela dál Rivas na uzdě. Naopak USK zásluhou dvou střeleckých šňůr nasázel celkem osmadvacet bodů, čímž semlely Rivas na padrť.

„Robinsonová přinesla najednou jiný rytmus hry, s ní na palubovce nám fungoval dynamický basket. Navíc bych řekla, že se nám povedlo otrávit hru oporám Rivasu," říkala trenérka Natália.

V poslední čtvrtině tak domácím stačilo pohlídat bezpečný náskok, který jim bezpečně zajišťoval první výhru v sérii. Nakonec Pražanky dohrávaly s náhradnicemi, přesto bouřící diváci v hledišti slavili už dávno před koncem. Skóre ale nerozhoduje, počítají se jen výhry, takže USK je zatím v polovině cesty.

Euroliga basketbalistek – úvodní zápas play off:
ZVVZ USK Praha - Rivas Ecópolis 77:58
Nejvíce bodů: Robinsonová 19, Dubljevičová 16, Burgrová 12, Vaughnová 9 – Eldebrinková a Allisonová po 14, Halvarssonová a Gimenová po 10, 1050 diváků, čtvrtiny 13:20, 25:12, 28:12, 11:14, stav série 1:0.
Další úvodní osmifinále Euroligy basketbalistek:
Orenburg - Wisla Krakov 52:48
Spartak Moskva - Šoproň 81:43
Kayserispor - Schio 63:50
Fenerbahce - Polkowice 75:57
Galatasaray - Salamanca 70:61
Bourges - Košice 59:51.

Reklama