Hlavní obsah

Potřebujeme se dostat na Evropu, ale Světová liga je výš, říká trenér volejbalistů Šmejkal

Liberec

Na finálové sérii extraligy volejbalistů mezi Českými Budějovicemi a Libercem nemohl chybět ani reprezentační trenér Zdeněk Šmejkal. Sledoval na obou stranách především hráče, které pozval do národního týmu. A jelikož je zároveň i koučem loňského mistra z Ostravy, byl svědkem souboje týmů, které bojovaly o to, kdo z nich vystřídá právě ostravský celek na extraligovém trůnu.

Článek

Co vás přivedlo do liberecké haly na pátý finálový duel extraligy?

Samozřejmě jsem si bedlivě všímal všech zápasů, v nichž se hrál kvalitní volejbal. Dukla Liberec měla takříkajíc nůž na krku, a tak páté utkání v sobě neslo velký náboj. Jak se ukázalo, i ve finále rozhodují maličkosti. Do poslední chvíle jsem nevěřil tomu, že by Liberec po prvním vítězství prohrál s Budějovicemi nakonec čtyřikrát za sebou. Přesto se to stalo a Jihočeši vyhráli sérii 4:1 na zápasy.

Takže pomyslnou mistrovskou štafetu „vaše" Ostrava předala Českým Budějovicím. S jakými pocity vnímáte návrat Jihostroje na extraligový trůn po roční odmlce?

Je mi líto, že jsme s Ostravou po loňském triumfu neskončili lépe, než pátí. Ale když vidím dobrý volejbal, musím uznat ambice a snažení nejlepších medailistů. Budějovice jsou po Ostravě dobrým nástupcem. Jejich dravé mládí má perspektivu, o to víc si vážím toho, že jsme před rokem aspoň jednou přerušili jihočeskou nadvládu.

Jak to vypadá s programem a přípravou reprezentace?

Někteří starší hráči v nominaci nejsou, když si dávají oddech po náročných sezónách v klubu a mají svůj věk. Už v pondělí jsme s poloomlazeným týmem zahájili v Jablonci nad Nisou tréninkový kemp před kvalifikací na mistrovství Evropy. Kádr se bude postupně zužovat. Brzy nás čekají dva turnaje, jeden právě v jablonecké hale a druhý v Madridu. Máme za soupeře kromě Španělska ještě Ukrajinu a tým z předkvalifikace, asi Maďarsko.

A co očekáváte od startu ve Světové lize?

Pro nás je pochopitelně důležitější kvalifikace na Evropu, kam se potřebujeme dostat, ale Světová liga je svou kvalitou určitě výš. Poměříme se ve skupině formou dvojzápasů s Nizozemskem, Portugalskem a Koreou.

Reklama