Hlavní obsah

San Antonio vyhrálo basketbalovou NBA

PRAHA

Basketbalová NBA už zná svého letošního šampiona. Po jedenácti letech o něm musel rozhodnout až sedmý zápas. Úspěšnější bylo domácí San Antonio, které porazilo Detroit 81:74. Spurs tak vystřídali svého finálového soupeře na trůnu pro nejlepší celek NBA a navázali na svůj triumf z roku 2003. Nejlepším střelcem utkání byl s 25 body Tim Duncan, který se stal také nejužitečnějším hráčem série.

Článek

Skóre utkání otevřel už po 20 sekundách domácí Tim Duncan, pak se ale začal prosazovat Detroit. Spurs opět zbytečně ztráceli míče a Pistons trestali. San Antoniu se navíc příliš nedařila střelba.

Situace se z pohledu domácích zlepšila po prostřídání sestavy, Robert Horry poslal Spurs do vedení 13:12. Oba celky hrály v závěru první čtvrtiny bez svých opor Ginobiliho a Billupse, které trenéři po druhých faulech stáhli ze hry.

Průběh utkání potvrzoval, že se střetly dva nejlépe bránící týmy ligy. V závěru první půle se třikrát v řadě prosadil hostující Ben Wallace a zařídil jednobodové vedení Detroitu v poločase 39:38.

Detroit strašila hrozba vyfaulování

Po přestávce se opět prosazovala kvalitní obrana Detroitu. Domácím se znovu nedařila střelba, přestože největší opory Detroitu měly potíže s fauly. Rasheed Wallace měl čtyři, po třech pak Billups a Ben Wallace.

V důležitý okamžik se probudily hvězdy San Antonia Duncan a Ginobili, kteří svými koši snížili na dvoubodový rozdíl. Navíc počtvrté fauloval McDyess a Detroit musel hrát s jediným vyokým hráčem Benem Wallacem.

Spurs šanci využili a hlavně přes Duncana vyrovnali skóre. Do čtvrté čtvrtiny šly oba týmy za nerozhodného stavu 57:57. Spurs pokračovali v náporu a po trojce Bowena vedli šest minut před koncem o šest bodů.

Horry jistil výhru

Domácí si vedení zkušeně pohlídali, v závěru jistil celkové vítězství dvěma šestkami Robert Horry, který se šestým triumfem v NBA vyrovnal velikánům jako Michael Jordan nebo Scottie Pippen.

Žádný celek v historii nedokázal vyhrát šestý a sedmý zápas na hřišti soupeře, což se nepodařilo ani Detroitu. San Antonio uplatnilo kvalitnější kádr a po zásluze vybojovalo pohár pro šampiona NBA.

San Antonio - Detroit 81:74 (konečný stav série 4:3)
Nejvíce bodů: Duncan 25 - Hamilton 15
Nejvíce doskoků: Duncan 11 - B. Wallace 11
Nejvíce asistencí: Ginobili 4 - Billups 8

Reklama