Hlavní obsah

Veselý zůstává v Turecku a reprezentaci nepomůže. Hrát kvalifikaci nemůže ani Muirhead

Praha

Naděje rychle zhasla. Basketbalista Jan Veselý sice získal angažmá ve Fenerbahce Istanbul, čím podmiňoval své připojení k národnímu týmu, přesto nakonec reprezentaci v srpnové kvalifikaci mistrovství Evropy nepomůže. První zápas hrají Češi už v neděli 10. srpna v Gruzii.

Foto: Zalubowski David, ČTK

Český basketbalista Jan Veselý reprezentaci nepomůže.

Článek

Veselý vzkázal, že zůstává v Turecku a že se národnímu týmu omlouvá. „Od začátku to bylo postavené tak, že se Honza připojí, až bude mít podepsanou smlouvu. Ještě v pondělí to vypadalo, že to nestihne, proto prostřednictvím sms zprávy trenéru Ginzburgovi sdělil, ať s ním národní tým nepočítá," přibližuje sled událostí manažer reprezentace Michael Šob.

Když se z médií v úterý dozvěděl, že Veselý smlouvu s Fenerbahce přece jen uzavřel, tak se ho hned snažil kontaktovat. „Komunikace není jednoduchá, ale chtěl jsem vědět, jak Honza zareaguje na změněnou situaci. Bohužel můj vzkaz zůstal spoustu hodin bez odezvy, teprve ve středu odpoledne mně hráčova manažerka telefonicky oznámila, že Veselý letošní léto reprezentovat nebude," doplňuje Šob na adresu hráče, jenž byl loni na ME nejlepším střelcem českého mužstva, v průměru dal 17 bodů na zápas a k tomu přidal i 11 doskoků.

Nahradit Veselého by mohl Auda

„Těžko někoho budeme přemlouvat. Buď je hráč vnitřně připravený na reprezentační blok, nebo ne a při negativním postoji nemá ani cenu, aby za mužstvem jezdil," reaguje rozehrávač Tomáš Satoranský. Zastoupit Veselého by mohl zejména Patrik Auda, který dosud hrával v zámořské NCAA. „Hodně nás překvapil. Má sice jiný styl než Veselý, ale odvádí velmi dobrou práci," říká trenér Ronen Ginzburg a věří, že současný tým je připravený na to, aby si v kvalifikaci ME 2015 poradil i bez Veselého.

„Beru na vědomí rozhodnutí, které Veselý udělal, a soustředím na hráče, které tu máme. Jejich basketbalová kvalita je dost velká na to, abychom uspěli," mínil izraelský kouč české reprezentace. Vedle Veselého bude pod košem chybět i nymburský pivot Petr Benda, jenž dlouhodbě marodí s kolenem. „Otevřel se prostor pro hráče, kteří dříve takovou zodpovědnost neměli, jako jsou třeba Auda nebo Balvín. Mohou se ukázat," soudí Satoranský.

Reprezentaci bohužel nepomůže ani Corey Muirhead, jelikož úřady mu nestihly včas vyřídit občanství. O to už šest let v Česku žijicí hráč s kanadským pasem žádal ještě předtím, než mu trenér Ginzburg nabídl možnost reprezentovat. Nakonec se proces získání českého občanství pro pardubickou basketbalovou hvězdu zpozdil. „Stále nemáme číslo pasu, takže ho nemůžeme zaregistrovat. Věřili jsme tomu, že se to zvládne, bohužel to nedopadlo a Corey je z toho docela špatný," prozrazuje Šob.

Reklama