Hlavní obsah

Česko - Portugalsko 89:53Basketbalisté doma Portugalce s chutí přejeli a spravili si v kvalifikaci chuť

Nymburk

Po úvodní kvalifikační porážce v Gruzii si basketbalisté dokázali spravit chuť, ale sami dobře věděli, že zdolat doma Portugalce byla v boji o ME 2015 povinnost. Potěšitelný byl zejména solidní výkon národního týmu, který se promítl do výhry rozdílem 36 bodů.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Kvalifikační utkání basketbalistů o ME 2015, skupina E: ČR - Portugalsko, 13. srpna v Nymburku. Tomáš Satoranský z ČR.

Článek

Už v 5. minutě vedla reprezentace 16:6, zřetelná byla hlavně česká převaha pod košem. Portugalci ale našli zbraň v podobě trojek, během úvodní čtvrthodiny jich proměnili pět ze šesti pokusů. Po oddechovém času se ale povedlo nastolit pozornější obranu na perimetru, která rychle otupila i toto nebezpečí.

Pečlivá defenzivní práce domácích vůbec ničila portugalské útočné ostří, úspěšnost střelby hostů spadla až ke dvaceti procentům. Devítibodová šňůra během druhé čtvrtiny zvýraznila české vedení až na 41:23, při chuti byl zejména rozehrávač Satoranský.

Domácí tým pak už na hřišti neměl žádný problém, absolutně ovládl doskakování a bez potíží zvýrazňoval svůj náskok, přestože trenér Ginzburg v závěru volil častou rotaci hráčů a v poslední čtvrtině nechal klíčové opory odpočívat na lavičce.

Národní tým si tak vylepšil pozici ve skupině a nyní potřebujeme v neděli doma porazit i Maďarsko, které vyhrálo úvodní zápas na portugalské půdě o dvacet bodů.

„Šli jsme za tím, co bylo potřeba. Portugalci se jeví jako outsider skupiny, ale zkušení hráči pomohli od začátku kontrolovat hru a skóre, čímž udělali prostor pro ostatní, aby to měli jednodušší. Ještě toho máme ve hře hodně k zlepšení, ale nálada je lepší a věřím, že hráči konečně chytli slinu," řekl izraelský kouč české reprezentace Ronen Ginzburg. Starost měl jen, když se při faulu protihráče zranil nejlepší český střelec úvodního utkání Patrik Auda. „Otočil si kotník, ale odešel po svých, tak by měl být na další zápasy v pohodě," ulevil si trenér.

Příští český soupeř Maďaři zůstávají ve skupině jediní bez porážky, když ve středu večer doma porazili i Gruzínce. „Nechci se dívat na ostatní výsledky, spíše se musíme soustředit na naši hru. Způsob, jakým jsme nad Portugalskem vyhráli, je hodně důležitý pro sebevědomí. Maďaři mají ale velmi dobrý tým a především výbornou obranu, takže se na ně musíme dobře připravit," tvrdil nejlepší střelec duelu s Portugalci Tomáš Satoranský.

Kvalifikace basketbalistů o ME 2015 - skupina E v Nymburce
Česko - Portugalsko 89:53
Nejvíce bodů: Satoranský 18, Bartoň 11, Balvín 10, Pumprla a Palyza po 9 - da Silva 11, Pinto 9, Fernandes a Fonseca po 8, Balseiro 6, čtvrtiny 27:14, 24:17, 23:11, 15:11.

Reklama

Související témata: