Hlavní obsah

Liga basketbalistek mění systém, USK sehraje jen polovinu zápasů

Ženská basketbalová liga vstoupí v říjnu do nové sezóny s odlišným herním systémem. Ruší se nadstavbová část, zároveň mistryně ze ZVVZ USK Praha dostaly výjimku a v základní části sehrají jen polovinu zápasů. Důvodem je dlouhá reprezentační sezóna.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

V úvodu října totiž čeká českou reprezentaci účast na mistrovství světa v Turecku. "Oproti předchozím sezonám jsme přišli o jeden měsíc v termínové listině a zrušení nadstavbové části byla prakticky jediná reálná možnost, jak termínově zvládnout celou soutěž tak, aby vyvrcholila na konci dubna," vysvětlil guvernér Asociace ženských ligových klubů (AŽLK) Ladislav Jirsa.

Stihnout odehrát vše do dubna je důležité proto, že v červenci se reprezentace představí na mistrovství Evropy, kde bude usilovat o postup na olympijské hry, a potřebuje čas na přípravu.

S reprezentací souvisí i výjimka pro USK, jelikož sedm jeho hráček obléká dres národního týmu a hodně vytížené budou i v Evropské lize. "Klub ZVVZ USK Praha oficiálně požádal AŽLK, aby kvůli nadměrnému vytížení většího počtu reprezentantek mohl odehrát pouze poloviční počet utkání základní části nejvyšší soutěže. Všechny kluby měly možnost se k této záležitosti vyjádřit, a jelikož byla většina pro, byla tato výjimka schválena s tím, že USK odehraje všechny zápasy v základní části na hřištích soupeřů," dodal Jirsa. Kvůli tomu bude podobně jako v mužské Mattoni NBL tabulka seřazena podle procentuální úspěšnosti.

Do play off postoupí osm týmů, čtvrtfinále, semifinále i finále se budou hrát na tři vítězství. Týmy na 9. až 12. místě si zahrají play out dvoukolově každý s každým. Následně dva poslední celky půjdou do baráže s prvními dvěma týmy z první ligy.

Reklama