Hlavní obsah

Polsko - Brazílie 3:2Nevídaná pětisetová bitva. Poláci usmažili na MS dosud neporažené Brazilce ve volejbalovém pekle

Lodž

Polsko může dál snít o triumfu na domácím mistrovství světa volejbalistů. V předchozích devíti zápasech neporažené obhájce titulu Brazilce usmažilo při nevídané pětisetové bitvě v lodžském pekle, kde reprezentaci pořádající země povzbuzovalo freneticky bouřících patnáct tisíc diváků. Po 156 minutách proměnili Poláci třetí mečbol a slavili na úvod skupiny H výhru, která jim přiblížila další postup.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Polská radost při souboji s Brazilci: zleva Michal Kubiak, Karol Klos a Pawel Zatorski.

Článek

Šest nejlepších týmů šampionátu teď hraje ve dvou skupinách o čtyři semifinálové místenky. Ve skupině H se o dvě postupová místa budou navíc prát ještě úřadující olympijští vítězové Rusové, takže tam půjde o každý set, o každý míč. V napínavé koncovce úterní lodžské bitvy se obě družstva dostala do mečbolové situace. Poláci zahodily dvě takové příležitosti ukončit zápas, Brazilci jednu, ale nakonec explodovala nadšením hala po triumfu Polska. Přičemž vítězný míč se potvrzoval ještě u videa.

Důležitý krok do semifinále MS udělali volejbalisté Francie, kteří přitom na skalp Němců na mistrovství světa čekali dlouhých 46 let. Po přesvědčivé třísetové výhře v Katovicích jim k jistotě postupu ze skupiny G stačí, aby Írán ve středu večer obral Němce alespoň o set. Klíčovým hráčem výběru trenéra Laurenta Tillieho, jenž v minulosti působil i u české reprezentace, byl na síti neudržitelný 201 cm měřící smečař Anton Rouzier.

O pořádný rozruch se v dějišti šampionátu postaral také černohorský kouč Srbů Igor Kolakovič, který po osmi letech ve funkci rezignoval ještě před odjezdem domů. „Když přijedete na turnaj jako obhájci bronzu, a pak se máte na zápasy elitní šestky dívat jen v televizi, musí z toho trenér umět vyvodit zodpovědnost," prohlásil kouč devátého týmu letošního MS.

MS volejbalistů v Polsku
Skupina G: Francie - Německo 3:0 (15, 24, 22)
Skupina H: Polsko - Brazílie 3:2 (22, -22, -14, 18, 15)

Reklama

Související témata: