Hlavní obsah

USK Praha - Jekatěrinburg 71:77Ženy USK byly blízko senzaci, nakonec ale podlehly tlaku Američanek v ruských službách

Praha
Aktualizováno

Basketbalistky USK Praha začaly Euroligu domácí prohrou s Jekatěrinburgem 71:77. Nad favoritem přitom i v oslabené sestavě dlouho vedly a teprve v poslední čtvrtině podlehly tlaku ruského celku.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Sandrine Grudaová (vlevo) z Jekatěrinburgu v souboji s Alenou Hanušovou z USK Praha.

Článek

Vedle Robinsonové, která odletěla za oceán na operaci kolena, chyběla USK i další zraněná Američanka Vaughnová, přesto české šampiónky začaly s velkou chutí. Úspěšnost střelby měly přes šedesát procent a Jekatěrinburg hledal správnou herní tvář a už během úvodní čtvrtiny nabral dvouciferné manko.

USK táhla Srbka Petrovičová, která zakončovala snad ze všech pozic, a když domácí tým vedl v 17. minutě 39:26, postarala se o celou třetinu jeho bodů. Bronzový tým minulého euroligového ročníku sice snížil skóre zásluhou sedmibodové šňůry, ale také vyrobil celkem patnáct ztrát, takže české šampiónky si udržovaly vedení i s přispěním bezchybných trestných hodů.

Jekatěrinburg otočil zápas šňůrou bodů

V závěru třetí části ženy USK ještě vedly 59:48, a už to zavánělo senzací, jenže pak Jekatěrinburg hodně zpřesnil hru, začal agresivně bránit a jeho americký posily chodily nekompromisně pod koš, takže ruský celek otočil stav dvanácti body v řadě.

Sedm minut před koncem tak poprvé v zápase vedl, spolu s Parkerovou začala řádit další Američanka Taurasiová a domácí už pak jen tahaly za kratší konec provazu.

Hráčky USK zaostávaly na doskoku, a tím ztrácely možnost odpovídat na drtivý tlak Jekatěrinburgu, který už vedení nepustil a nakonec poslední čtvrtinu vyhrál 26:12, a celé utkání rozdílem šesti bodů.

„Byla tu opravdu velká šance na nečekané vítězství, jenže bohužel ke konci už na něj chyběly síly. Vycházela nám taktika přebírání v obraně, agresivní styl přinášel zisky míčů. Přece jenom jsme ale měly menší rotaci hráček, a jak se projevovala únava, byla ta naše obrana proti dvěma americkým hvězdám Jekatěrinburgu taková jemnější," mínila trenérka Natália Hejková.

„Čelily jsme dlouho jejich tlaku statečně, a dokud jsme je dokázaly zdvojovat, bylo to opravdu účinné bránění, jenže bralo hodně sil. Nakonec stejně Taurasiová s Parkerovou ukázaly svou obří sílu, střeleckou i pod košem," přiznala Hejková.

Euroliga basketbalistek - skupina A
USK Praha-Jekatěrinburg 71:77
Nejvíce bodů: Petrovičová 19, Hanušová 13, Vítečková 12 - Taurasiová 23, Parkerová 22. Grudaová 14, 1000 diváků, čtvrtiny 23:13, 17:22, 19:16, 12:26.

Reklama

Související témata: