Hlavní obsah

Jícha je v pořádku. Na světovém šampionátu by neměl chybět

Praha

Házenkář Filip Jícha je po zářijové operaci levého kotníku fit a v plné přípravě. Za čtrnáct dnů naskočí v dresu Kielu do německé ligy a měl by stihnout mistrovství světa v Kataru, které začne 15. ledna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Český házenkář Filip Jícha by lednové MS v Kataru měl stihnout.

Článek

"Jsem na tom zdravotně i psychicky dobře. Cítím se fit, trénuju jako jsem netrénoval poslední tři roky, a opravdu se cítím dobře a těším se do hry," řekl Jícha novinářům při úterním představení kalendáře na rok 2015 společnosti Sportinvest.

První zápas má v plánu 14. prosince v Kielu proti Hannoveru. "Doufám, že noha a celé mé tělo zvládne házenkářskou zátěž, která pro mě byla první tři týdny hodně zvláštní," řekl dvaatřicetiletý hráč. "Limituje mě maximálně házenkářská hlava, která mi říká, co tam teď dělám. Hřiště mi přijde velký a všichni silný a rychlý, ale to je subjektivní pocit sportovce, který nehrál tři měsíce. Chtěl bych všechno nejrychleji a hned, tak je to náročnější," uvedl s úsměvem.

Klid mu dodal i trenér týmu Kielu Alfred Gíslason. "Říkal, že to je normální. Když mě viděl, tak se smál a říkal, že se mnou počítá a drží mi místo v sestavě, což mě uklidňuje," poznamenal Jícha. Tuší a je i rád, že ho čeká boj o místo v sestavě. "Když jsem odcházel na operaci, tak jsem cítil, že plamínek sportovce a vůdce trošku uhasínal, ale teď je zase zažehlý zpátky. Chci hrát, být na hřišti a sám sobě ukázat, že mě házená baví a dokážu udržet krok s nejlepšími."

Pokud se neobjeví komplikace, měl by být oporou národního týmu na šampionátu v Kataru. "Budu se intenzivně snažit, abych tam, pokud odcestuju, byl opravdu pomocí, jakou ode mne všichni očekávají a já od sebe nejvíc," řekl nejlepší házenkář světa za rok 2010. Sázet bude možná i na takzvanou falešnou formu. "Herně je manko nedohnatelné, ale házenou jsem určitě hrát nezapomněl," řekl.

Jícha: Pojedeme se porvat o každý bodík

První dny po zákroku Jícha cítil uvolnění. S bolavým kotníkem se totiž trápil už dlouho. "Potom jsem byl až moc v pohodě. Jenom jsem si řekl: 'Teď je mi fajn, teď se z toho dostanu'. Prvních šest týdnů bylo hodně uvolňujících," řekl Jícha.

Dvoumetrovou spojku netěší dohady kolem účastníků mistrovství světa. V Kataru si zahraje i Německo, byť nepostoupilo z baráže, ale nakonec se kontroverzně dostalo do posledního koše na úkor Austrálie. "Je to citlivá událost pro házenou. Ukazuje se, že rozhodnutí jedinců převažuje nad zdravým sportovním úsilím, které nespočet hráčů a funkcionářů vydává," řekl Jícha. "Jsem rád, že tam Německo je, ale ne tímto způsobem. Nevrhá to dobré světlo na můj sport, což mi samozřejmě trošku ubližuje."

Češi se na šampionátu představí ve skupině C, která rovněž doznala oproti původnímu losu změny. Silný Island v ní nahradil Spojené arabské emiráty. Dále házenkáři narazí na Alžírsko, Egypt, Francii a Švédsko. "Postup do nadstavbové fáze by byl úžasný úspěch. V červnu jsme se po postupu na mistrovství cítili jako silní a to byla ta naše medaile. Realisticky sportovně řečeno se na šampionát pojedeme porvat o každý bodík," uvažoval.

Návrat do Kataru bude pro Jíchu speciální i díky vzpomínkám. Před 11 lety zde půl roku působil. "Byla to moje první zahraniční štace. Byl jsem hozen do vody, rodiče byli daleko a musel jsem plavat. I proto mám teď motivaci se tam podívat a vrátit se tam s českým nároďákem. To bych si rád splnil," řekl plzeňský odchovanec.

Reklama

Související témata: