Hlavní obsah

Házenkáři znají nominaci, na poslední chvíli se do ní nevešel Škvařil. U dvou hráčů bude mít slovo doktor

Mannheim

Trenéři házenkářské reprezentace Jan Filip a Daniel Kubeš oznámili v Mannheimu po posledním přípravném zápase proti Německu konečnou sestavu pro mistrovství světa v Kataru. Po zranění karvinské spojky Radima Chudoby zůstal už vlastně jen jeden hráč v kádru navíc. Nakonec se do nominace nevešel plzeňský Milan Škvařil.

Foto: Sport.cz

Český reprezentant Jakub Šindelář v přípravném utkání proti Německu před MS.

Článek

Křídelník Petr Vinkelhöfer a třetí gólman Tomáš Mrkva, kteří byli s mužstvem ještě také v Německu, měli jen pozici náhradníků. Poslední slovo ale bude mít ještě lékař mužstva Petr Holub. Odlet Jiřího Motla a Leoše Petrovského, které mají svalové problémy, musí v pondělí po  prohlídce potvrdit.

Nicméně manažer Karel Nocar je u obou optimista a věří, že budou v úterý na palubě letadla mířícího s reprezentací do Dauhá. "Přestože někteří hráči mají zdravotní problémy, tak věřím, že odletíme v nejsilnějším možném složení. Mistrovství světa bude pro drtivou většinu našich hráčů nesmírně náročnou zkouškou, při níž nasbírají cenné zkušenosti," tvrdí Kubeš.

Česko si zahraje na šampionátu po osmi letech, předchozí účast na MS pamatují oba gólmani Štochl s Galiou a vedle nich už jen elitní střelci Jícha s Horákem. Vedle dvanácti krajánků jsou v nominaci i čtyři hráči z domácí extraligy, lovosický Motl a plzeňští Linhart, Petrovský a Šindelář.

Kapitánem národního týmu je Filip Jícha, který v Mannheimu odehrál jubilejní 150. reprezentační zápas. Nejzkušenějším a nejstarším hráčem je osmatřicetiletý gólman Petr Štochl se 184 duely za národní tým.

České družstvo se po zápasu v Mannheimu vrací ještě v noci domů, hráči mají do pondělí odpoledne volno, kdy se nominovaná šestnáctka sejde v Brně. Tam absolvují ještě jeden trénink a v úterý 13. ledna letí z Vídně do dějiště šampionátu.

Do mistrovství vstoupí národní tým v pátek 16. ledna zápasům proti olympijským vítězům Francouzům. Dalšími soupeři Česka ve skupině budou postupně Švédsko, Egypt, Island a Alžírsko. Do osmifinále postoupí čtyři nejlepší.

„Naše ambice na šampionátu budou takové, že se v Kataru chceme postavit sportovnímu osudu a ukázat na hřišti co nejvíc drzosti a tím zkusit předčít nespornou herní kvalitu soupeřů. Buďme pokorní a odhodlaní. Chtějme potrápit silnější týmy srdíčkem," tvrdil kapitán Jícha.

Nominace Česka na mistrovství světa házenkářů v Kataru
Brankáři:
Martin Galia (St. Gallen/Švýc.)
Petr Štochl (Füchse Berlín/Něm.)
Spojky:
Tomáš Babák
Jakub Szymanski (oba St. Gallen/Švýc.)
Roman Bečvář (Rostock, Něm.)
Pavel Horák (Füsche Berlín/Něm.)
Filip Jícha (Kiel, Německo)
Michal Kasal (Celje/Slovin.)
Petr Linhart (Plzeň)
Ondřej Zdráhala (Hamm/Něm.).
Křídla:
Jakub Hrstka (Prešov/SR)
Miroslav Jurka (St. Raphael/Fr.)
Jiří Motl (Lovosice)
Jan Sobol (Azoty Pulawy/Pol.).
Pivoti:
Jakub Šindelář
Leoš Petrovský (oba Plzeň).

Reklama