Hlavní obsah

Jícha: Ukázali jsme tvář i srdce bojovníků. Každý dal kus sebe pro tým

Dauhá

Zařazení Filipa Jíchy na post pivota Islanďany pořádně zaskočilo, stejně tak v němém úžasu zírali na parádní výkon celé české házenkářské reprezentace. Kapitán ji s velkou zarputilostí táhl za první výhru na šampionátu v Kataru, sám přispěl 11 góly.

Foto: Pavel Lebeda/ch.cz

Filip Jícha byl nejlepším střelcem vítězů v duelu s Islandem.

Článek

„Není to o tom, kolik jsem dal branek, ale jestli mám pocit, že jsem konečně pro tým odevzdal tolik, aby se z těch kousků složila skládanka úspěchu. Nechci výsledek zveličovat ani z něj dělat obrovskou senzaci, ale ukázali jsme tvář i srdce skutečných bojovníků," říkal Jícha po vysokém vítězství 36:25, které udrželo národní tým ve hře o osmifinále.

„Každý, kdo měl na sobě český dres, si teď může sáhnout do svědomí a říct, že udělal maximum," mínil Jícha, jenž byl rád, že rozpačitost z předchozích výkonů se vytratila. „Až teď se poprvé na turnaji můžeme podívat sami sobě do očí. Ještě před zápasem jsme si trochu vyčistili stůl a vyříkali si různé věci. Bylo pak znát, že jsme se chtěli skutečně posunout na hřišti, ne si jen říkat v šatně nebo na poradách, jak jsme odhodlaní," vykládala hvězda z Kielu.

Na české straně viděl obrovskou vůli po výhře a chválil energický výkon plný emocí. „Šli jsme si za tím, každý dal kus sebe pro tým," říkal. Podobný herní projev a zarputilost by chtěl vidět jako kapitán od sebe i svých spoluhráčů pokaždé. „Island to měl s přípravou těžké, z našich předchozích výkonů mohl sotva něco vyčíst," připustil Jícha,

„Bylo by hezké, kdyby to byla od nás nějaká taktická hra, ale věřte mi, že nebyla, my jsme teprve na čtvrtý pokus zahráli tak, jak bychom chtěli a měli," uvažoval a jen slova uznání měl pro brankáře Petra Štochla. „Věděli jsme, že pokud chceme vyhrát takový zápas, potřebujeme nadstandardní výkon gólmana a ten přišel. Štochlík tomu našemu týmovému snažení dal krásnou třešničku," říkal kapitán, jenže se snažil absolutně pracovat pro mužstvo.

Po deseti letech porazili na MS evropský tým

„Nabídl jsem trenérům, pokud to někde bude hořet, že se tam budu snažit pomoct, ať už to měla být různá práce v obraně nebo právě na tom pivotu. Že to vyšlo, tak z toho mám větší radost než ze své gólové bilance. Hlavně teď se po těle i duši rozlévá ten pěkný pocit, pro který já osobně hraju házenou a užívám si, že jsme získali cenný islandský skalp," říkal Jícha.

Česko se po deseti letech dočkalo výhry nad evropským soupeřem při mistrovství světa. Zdolalo tým, který zdobí olympijské stříbro z Pekingu 2008 a na minulém šampionátu skončil sedmý. K dovršení postupové ságy ale potřebuji reprezentanti porazit ještě Alžírsko a hlavně musí přijít egyptská pomoc. „Nemá cenu, abych teď začal říkat nějaké prognózy. Do značné míry mají náš další osud v rukou právě Egypťané, podle toho co uhrají proti Islandu," uvědomoval si Jícha.

Pokud Egypt dokáže v sobotním utkání zabodovat, zůstane šance Česka a postup při životě. „Pak bude na nás, abychom porazili Alžírsko. Nemůžeme ovlivnit, jak dopadne utkání Egypta s Islandem, ale za všech okolností musíme pojmout své vlastní poslední vystoupení ve skupině se stejnou vůlí, odhodláním a zarputilosti, jaké jsme předvedli proti Islanďanům. Jedině tak můžeme být na sebe při odchodu ze hřiště hrdi a uvidíme, jestli s postupem nebo bez něj," uzavíral Jícha.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články