Hlavní obsah

Basketbalisté opět porazili Poláky

WLOCLAWEK

Čeští basketbalisté vyhráli ve čtvrtek také svůj čtvrtý zápas v dodatečné kvalifikaci o evropský šampionát. V Polsku zvítězili 69:64 a postoupili do poslední fáze kvalifikace, v níž se spolu s Maďarskem a Izraelem utkají v Novém Sadu o poslední volné místo na mistrovství Evropy. Zápasy se budou hrát od 11. do 13. září.

Článek

Čeští basketbalisté minulý týden v úterý porazili Polsko v Praze 73:64 a v dnešním přímém souboji o první místo ve skupině by jim k postupu stačila i prohra menší než o devět bodů. Ovšem tým trenéra Michala Ježdíka už před utkáním rázně odmítl možné spekulace a nechtěl přerušit svoji vítěznou šňůru.

Češi se nezalekli bouřlivého prostředí ve Wloclawku a během první čtvrtiny dokázali ustát obávaný nástup domácích reprezentantů. Hosté se mohli spolehnout hlavně na křídelního hráče Luboše Bartoně, na něhož domácí v obraně vůbec nestačili. Akvizice ze španělské Badalony obstarala téměř všechny body českého týmu a ten v páté minutě vedl už 17:10.

Neudržitelný Bartoň v první desetiminutovce nastřílel ohromujících šestnáct bodů, ale soupeř dokázal krizi z úvodu zažehnat. Polsko totiž zase držel střelec Szewczyk a hlavně díky němu byl po první čtvrtině vyrovnaný stav.

Votroubek zchladil polský nástup

Povzbuzení Poláci vycítili šanci a rázem se pokusili o trhák. Po další trojce Szewczyka vedli ve 12. minutě už o pět bodů, a o dalších pět minut později byli domácí diváci v euforii, když jejich miláčci vedli 34:28. Kouč Ježdík v kritickém okamžiku vsadil na vysokého trojkaře Votroubka a jeho tah se vyplatil. Votroubek v závěru první půle zaznamenal dvě trojky a přibrzdil domácí v rozletu.

Český tým ve druhém poločase skvěle bránil, domácím další střeleckou šňůru už nepovolil a zaskočený polský celek neoživil ani výrazný bodový příspěvek Ignierského. Hosté pod košem dokázali zastavit mohutné polské pivoty, kteří byli velkou zbraní v prvním utkání, a výrazně tak svého soka znervóznili.

Na konci třetí čtvrtiny se zápas zlomil na českou stranu. Čeští basketbalisté i dnes dokázali, že závěry vypjatých zápasů letos zvládají skvěle. Po třetí desetiminutovce vedli o dva body a závěr byl jejich jasnou záležitostí. Poláci se čtyři minuty střelecky vůbec neprosadili. Když na konci Ježdíkovi svěřenci vedli o deset bodů, nebylo o jejich postupu pochyb.

Polsko - Česko 64:69 (21:21, 41:40, 54:56)
Nejvíce bodů: Ignerski 18 - Bartoň 21, Welsch 10, Benda 9, Votroubek 8.
Tabulka
1. Česko4400313:2718
2. Polsko3102210:2184
3. Estonsko3003219:2533

Reklama

Související témata: