Hlavní obsah

Volejbalisté začali ME prohrou s Francouzi

BĚLEHRAD

Ani set neuhráli čeští volejbalisté ve svém úvodním zápase na mistrovství Evropy s Francouzi. Klíčem k úspěchu byl servis francouzských hráčů, kteří zdeptali na přihrávce zejména Jiřího Nováka. Tím obhájci stříbrných medailí vymazali počáteční převahu Čechů na bloku a od poloviny druhého setu měli jasně navrch.

Článek

Svěřenci francouzského trenéra Laurenta Tillieho před utkáním v Bělehradu věřili, že po dvou porážkách mohou Francouze konečně zdolat, ale sebevědomí jim soupeř brzy srazil. "Zase to vypadalo, že bychom s nimi dva sety mohli hrát, ale v koncovce uděláme dvě tři chyby, na které prohrajeme," zhodnotil duel Novák.

Francouzi na příjmu od začátku drtili Marka Novotného, který brzy pustil na hřiště Pláteníka, a pak se zaměřili právě na Nováka. Do úzkých dostával spoluhráče z Paříže zejména smečař Antiga umístěným plachtícím podáním.

Novák po šesti letech v Paříži většinu hráčů z francouzské reprezentace dobře zná, přesto s nimi osobní minisouboj prohrál. "První set jsme prohráli hlavně kvůli dvěma esům v rozhodujících chvílích, ve druhém jsme se za stavu 19:17 nechali rychle dotáhnout a přišly tři chyby. S tím je těžké hrát," zlobil se.

Promarnili náskok

Český tým se snažil okamžitě hodit ztracený první set za hlavu, nadále dobře bránil, zlepšil příjem a poprvé výrazněji odskočil na tříbodový rozdíl 11:8. Na rozdíl od úvodní sady měl tentokrát on mírně navrch, ale ve druhé půlce setu přišla krize. Přestože svěřenci Laurenta Tillieho vedli ještě 20:18, po čtyřech zkažených útocích prakticky spadlo vedení 2:0 na sety Francouzům do klína.

Nervozita na české straně tak začala stoupat, hráče opustila trpělivost a univerzála Jakuba Novotného vystřídal od třetího setu Štokr. "Zápas jsme nezvládli na přihrávce, čímž jsme se sami vyřadili z útoku středem. Plachtící servis jsme nedotáhli k síti. Potřebovali jsme univerzála, který by týmu pomohl, ale Jakub dnes hrál jen na třicet procent," vysvětlil změnu asistent trenéra Pavel Třešňák.

Češi ztráceli jistotu

Jenže Francouzi se nenechali vyvést z rytmu, vyrovnali se svému soupeři v obraně, a tím se rozdíl mezi oběma týmy ještě zvětšil. Bezradnost českých volejbalistů v závěru gradovala, příliš brzy přestali věřit v možný obrat a na kurt jim padaly i lehké míče.

Sen o první medaili pro české barvy po dvaceti letech se pomalu začal v prořídlé bělehradské aréně rozplývat. V sobotu nastoupí Tillieho tým proti domácímu Srbsku a Černé Hoře, které v domácím prostředí patří k favoritům na stupně vítězů. Dalšími soupeři ve skupině budou Nizozemci, Španělé a Řekové.

ME volejbalistů - skupina B:
Česká republika - Francie 0:3 (-23, -22, -20)
Rozhodčí: Porcari (It.), Sokullu (Tur.). Čas: 74 min. Diváci: 1380.
ČR: M. Novotný, Rak, J. Novotný, Novák, Lébl, Zapletal, libero Habada - Pláteník, Staněk, Štokr.
Francie: Antiga, Kieffer, Castard, Granvorka, Monneraye, Le Marrec, libero Henno - Pujol.
Řecko - Nizozemsko 3:2 (20, -15, -23, 21, 11).

Reklama

Související témata: