Hlavní obsah

Volejbalisté mají šanci postoupit, nebude ale hrát Lébl

BĚLEHRAD/PRAHA

Před českými volejbalisty se otevřela nová šance na účast v semifinále evropského šampionátu. V úterý nastoupí svěřenci trenéra Laurenta Tillieho v Bělehradu proti Španělsku, tým se ale bude muset v důležitém duelu obejít bez blokaře Martina Lébla, který si při pondělním tréninku zranil kotník.

Článek

Asistent trenéra Pavel Třešňák věří, že čtyřnásobný držitel ceny pro nejlepšího českého volejbalistu roku stihne alespoň středeční zápas proti Řecku. "Naštěstí zranění není vážné, kotník mu ani nenatekl. Zatím ho jenom leduje," uvedl Třešňák.

Úvodní dva zápasy s Francií a domácím týmem Srbska a Černé Hory čeští reprezentanti na mistrovství Evropy prohráli. Do postupových propočtů, které se mezitím vzdálily do teoretické roviny, je ale potom znovu vrátilo nedělní vítězství nad Nizozemskem a nečekaná porážka Francouzů se Španělskem.

Troufají si i bez kapitána

V úterním duelu, který hodně napoví o semifinálových ambicích, si volejbalisté na Španěly troufají i bez svého kapitána. "To španělské vítězství nad Francouzi pro nás rozhodně znamená větší naději na postup do finálové čtyřky. Teď ale hlavně musíme vyhrát oba zbývající zápasy a čekat, jestli Francie zaváhá ještě jednou," řekl v pondělí nahrávač českého výběru Petr Zapletal.

Sebedůvěru týmu posilují i zlepšující se výkony. "První zápas s Francií jsme tady nezvládli, ale pak jsme se začali zlepšovat. Už se Srbskem jsme hráli výborně a proti Holandsku pak taky. Forma rozhodně stoupá," prohlásil Zapletal odpoledne před tím, než se zranil Lébl.

Španělsko označil Zapletal za nevyzpytatelného protivníka. "V jednom setu umějí prohrát o deset bodů, ale hned další set jednoznačně vyhrají zase oni. Porazili i Řecko a špatně nehráli ani se Srbskem," řekl. Hlavní hvězdou týmu je smečař Rafael Pascual, také on se však podle Zapletala potýká s nevyrovnaností formy. "Někdy zahraje, jindy je to horší. Včera hrál dobře, ale proti nám by mohl být třeba zase unavený," konstatoval nahrávač.

Lehčí trénink a videorozbor

Únavu dnes vyháněli z těla i čeští volejbalisté. Odpoledne měli na programu jen lehčí trénink a rozbor videozáznamu s hrou příštího soupeře. "Hráli jsme tři těžké zápasy, i včera jsme se na výhru 3:0 nad Holandskem hodně nadřeli. O to ale byla cennější a den volna nám teď určitě pomůže," řekl Zapletal.

Zápas se Španělskem začne v Bělehradu v 15:30, ve středu se reprezentanti utkají s Řeckem. Pokud by obsadili ve skupině alespoň druhé místo, odcestovali by ze srbské metropole k sobotnímu semifinále do Říma. Ve hře je ale i účast na příštím mistrovství Evropy, kterou si vedle pořádajícího Ruska zajistí nejlepších šest týmů.

Reklama