Hlavní obsah

Basketbalisté Německa vyřadili na ME Slovince

PRAHA

Třetími semifinalisty basketbalového mistrovství Evropy se v pátek v Bělehradě stali Němci. Na jejich hře dirigované Dirkem Nowitzkim nečekaně ztroskotali Slovinci, kteří stejně jako ve čtvrtek Litva utrpěli první porážku na turnaji. Německo má po výhře 76:62 jistý start na mistrovství světa za rok v Japonsku, Slovinci se o účast utkají v sobotu. Příští soupeře obou týmů určí večerní zápas Španělska s Chorvatskem.

Článek

Němce k třetí semifinálové účasti po letech 1993 a 2001 dovedl opět Nowitzki. Před 18000 diváky, z nichž skoro polovinu tvořili Slovinci, nastřílel 22 bodů, dnes ale nebyl tak osamocen jako v předchozích duelech a patnácti body ke společnému dílu přispěli Roller a Demirel. "Ještě nejsme na konci, teď chceme zlatou medaili," prohlásil po zápase Demirel.

Slovinci nezachytili nástup soupeře, ale do přestávky vyrovnali hru, když se Nowitzkimu dařilo víc v obraně než v útoku. Nejlépe doskakující a střílející hráč turnaje ale slabší druhou čtvrtinu hodil za hlavu a ve druhém poločase stejně jako v prvním kole play off proti Turkům vládl.

Naopak Primož Brežec z Charlotte a především Radoslav Něstěrovič z mistrovského celku NBA San Antonia Spurs měli problémy s německou obranou, a tak ani třetí čtvrtfinále neskončilo podle papírových předpokladů. "Skvěle jsme bránili. To je pak jedno, proti jakému soupeři hrajete," řekl Roller.

ME - čtvrtfinále
Německo - Slovinsko 76:62 (34:34)
Nejvíce bodů: Nowitzki 22, Roller a Demirel po 15, Greene 10 - Brežec a Bečirovič po 13, Lakovič 12.

Litevci porazili Rusko a postoupili na MS

Basketbalisté Litvy v Bělehradu Rusko 89:78 a zajistili si účast na světovém šampionátu v příštím roce v Japonsku. Naopak Rusové, které porážka odsoudila v Srbsku k boji o 7. místo, se už mohou na vrcholný turnaj dostat jen v případě, že jim federace FIBA udělí divokou kartu. Ty budou k dispozici čtyři a za vážného uchazeče je považována i neúspěšná domácí reprezentace mistrů světa.

Rusové nastoupili k utkání ve skupině o páté až osmé místo bez pivota Andreje Kirilenka, který byl dosud jejich nejlepším střelcem a hlavní oporou, ale zlomený nos z prohraného čtvrtfinále s Řeckem jej na palubovku nepustil. I bez něj vyhráli poločas především zásluhou Pašutina, který v zápase nastřílel sedm trojek, ale pak už převzali otěže litevští obhájci titulu.

Ti na turnaji zatím pouze jednou prohráli, zato ale v tom nejdůležitějším kole, čtvrtečním čtvrtfinále s Francií. "Bylo pro nás velmi důležité postoupit na mistrovství světa. V Litvě je basketbal náboženstvím," řekl Mindaugas Žukauskas.

O konečných umístěních se rozhodne v neděli, soupeři budou známi až v sobotu.

Skupina o 5. - 8. místo
Litva - Rusko 89:78 (38:44)
Nejvíce bodů: Jankunas 19, Gustas 13, Šiškauskas 12, D. Lavrinovič 10 - Pašutin 27, Holden 14, Monja 11.

Reklama

Související témata: