Hlavní obsah

Česko kandiduje na pořádání ME basketbalistek v roce 2017

Praha
Aktualizováno

Česká basketbalová federace se uchází o pořádání mistrovství Evropy žen v roce 2017. Hrát by se mělo v Praze a v Hradci Králové. Pořadatel bude vybrán na konci června.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér českých basketbalistek Lubor Blažek udílí pokyny svým svěřenkyním.

Článek

Uzávěrka přihlášek je 10. dubna. "My už jsme přihlášku podali. V současné době FIBA Europe vybírá mezi kandidáty na základě předložených podkladů. Termín je do 10. dubna, kdy je potřeba dodat garance. Pak začne práce pro FIBA, aby vybrali z přihlášených států ten, který bude pořádat ME," řekl v tiskové zprávě generální sekretář ČBF Michal Konečný.

Oznámení pořadatele šampionátu pro rok 2017 proběhne v rámci závěrečného programu letošního ME 28. června v Budapešti.

Zisk pořadatelství je důležitý i kvůli tomu, že pouze hostitelská země bude mít účast na šampionátu jistou. FIBA totiž zruší pravidlo, že nejlepší celky si automaticky zajistí účast na dalším šampionátu. I obhájce titulu tak bude muset do kvalifikace.

Basketbalistky by chtěly zopakovat úspěchy

"Po ME, které se bude konat v tomto roce, dojde ke změně systému ME a MS. Účast na ME má jistou pouze organizátor. Ostatní musejí procházet složitou sítí kvalifikací. Rozhodli jsme se, že si trošku ulehčíme práci. Chtěli bychom se na ME dostat, aniž bychom museli absolvovat tuto spletitou síť kvalifikací," řekl Konečný. "Druhá věc je ta, že se nám na domácím mistrovství poměrně daří, tak bychom si nějaký úspěch chtěli zopakovat," dodal.

ČBF věří, že má velkou šanci uspět, jelikož už má za sebou několik vydařených šampionátů. Vrcholnou ženskou akci, mistrovství světa, hostila česká města v roce 2010. Od té doby se v tuzemsku konaly i čtyři mládežnické turnaje - ME mužů do 16 let, ME žen divize B do 20 let, MS mužů do 19 let a loni MS žen do 17 let.

"Vzhledem k tomu, že jsme na FIBA i FIBA Europe dobře zapsaní jako organizátoři takových akcí, tak si myslím, že máme velkou šanci pořadatelství získat," uvedl Konečný.

V Hradci Králové by se turnaj konal zřejmě v hokejové Fortuna areně, v Praze by zápasy hostila hala Královka. Finálová část by se pak konala také v hokejové hale, pravděpodobně O2 areně, kde již proběhlo předloňské MS mužů do 19 let.

Reklama

Související témata: