Hlavní obsah

Basketbalistkám na ME pomůže Bortelová, chybí však Kulichová

Praha

V širší nominaci basketbalistek na červnové mistrovství Evropy jsou dvě debutantky Barbora Kašpárková z IMOSu Brno a Kateřina Nováková z VŠ Praha. Do týmu trenéra Lubora Blažka se po loňské pauze vrací kapitánka Veronika Bortelová. Kromě Evy Vítečkové, která ukončila kariéru, chybí také obvyklá opora Petra Kulichová, jež se ze zdravotních důvodů omluvila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká basketbalistka Petra Kulichová (vpravo) chybí v nominaci

Článek

Trenér Blažek se proto rozhodl na postu pivota poprvé vyzkoušet třicetiletou Kateřinu Novákovou. Bývalá basketbalistka Hradce Králové a Trutnova byla v uplynulé sezoně druhou nejužitečnější hráčkou VŠ Praha s bilancí 10,9 bodu a 5,7 doskoku na utkání. Šanci dostává i Kamila Štěpánová, která v minulosti často neprošla finálním zúžením.

I tentokrát bude muset Blažek ze současného osmnáctičlenného výběru zvolit konečnou dvanáctku pro šampionát. Největší přetlak má na křídlech, kde bude bojovat o nominaci i Kašpárková. Dvaadvacetiletá dcera bývalého ligového fotbalisty Karla Kroupy a neteř trojskokanky Šárky Kašpárkové dosud nastupovala v juniorských reprezentacích.

S přípravou na šampionát začínají basketbalistky v pondělí soustředěním v Lázních Bělohrad. Další dva týdny stráví tým v Trutnově, kde sehraje dva modelové zápasy. Vrcholem přípravy bude na konci května turnaj v Karlových Varech, kam přijedou Slovensko, Lotyšsko a Turecko. Před šampionátem Češky sehrají v Praze ještě dvě generálky s Běloruskem.

Na mistrovství do rumunského Temešváru odjedou 9. června. O dva dny později je čeká úvodní duel s Černou Horou. Ve skupině A se utkají také s Ukrajinou, Francií a domácím Rumunskem. Do osmifinálové skupiny postoupí tři nejlepší celky.

Širší nominace basketbalistek na mistrovství Evropy:
Rozehrávačky:
Kateřina Bartoňová (Piešťanské Čajky/SR)
Veronika Bortelová (Nymburk)
Kateřina Sedláková (Valosun Brno)
Petra Záplatová (VŠ Praha)
Křídla:
Kateřina Hindráková
Barbora Kašpárková
Michaela Stejskalová (všechny IMOS Brno)
Beáta Adamcová
Tereza Pecková (obě Valosun Brno)
Romana Hejdová (Angers/Fr.)
Kateřina Elhotová
Tereza Vyoralová
Jana Veselá
Pivotky:
Ilona Burgrová
Alena Hanušová (všechny USK Praha)
Kateřina Nováková (VŠ Praha)
Klára Pochobradská (Hradec Králové)
Kamila Štěpánová (Landes/Fr.)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.