Hlavní obsah

Pro zraněného Jíchu končí letošní sezóna dřív, než chtěl. U házené by si přál vydržet až do roku 2019

Praha

Sezóna mu končí dřív, než chtěl. Filip Jícha zažil s házenkáři Kielu obhajobu německého titulu, jenže kapitán české reprezentace byl na závěr bundesligy vinou zánětu stydké kosti už mimo hru a nebude schopen ani pomoci reprezentaci v závěru kvalifikace o ME 2016.

Foto: Pavel Lebeda/ch.cz

Český házenkář Filip Jícha musel předčasně ukončit sezónu.

Článek

S reprezentací letos odehrál pouze světový šampionát, v kvalifikaci mistrovství Evropy se stal jen nehrajícím kapitánem. „Chtěl jsem se uzdravit, ale nestihl to a můj zdravotní stav nejde uspěchat. Nesmím teď běhat ani skákat a lékaři řekli, že potřebuju deset až dvanáct týdnů klid. Jedině tak se na ten zánět stydké kosti dá vyzrát," tvrdí 33letý hráč s tím, že mu začaly prázdniny poněkud předčasně.

Nejlepší házenkář světa za rok 2010 doufá, že si v této sezóně, kterou začal operací kotníku, vybral všechny zdravotní neduhy a od té příští bude zase v plné síle střílet góly. „Cítím v sobě chuť i že neztrácím um, ale potřebuju být fit. Pak jsem toho schopen," říká Jícha, který by chtěl vydržel ve vrcholné házené až do roku 2019.

"Tak jsem si to nastínil. Snad do té doby budu držet se špičkou krok. Nechtěl bych to přejet přes závit, že se tam budu belhat," míní a rád by kariéru dohrál v Kielu, s kterým letos slavil už sedmý titul za osm let, co v německém klubu působí. „To je mé přání. Zda i Kiel půjde tímto směrem, to uvidíme, ale já bych si to tak přál a v tichosti se pak rozloučil," řekl Jícha, který má s klubem smlouvu do roku 2016 s jednostrannou opcí a svoji budoucnost aktuálně řeší.

Fakt, že ho letos poněkud zradila jeho tělesná schránka, bere jako určitou daň za šest let téměř bez odpočinku. Od doktorů slyšel, že to je zcela normální. „Moje tělo drželo dlouho na extrémní zátěži, teď je nutné, abych mu dal prostor se zregenerovat," uvažuje Jícha a v nejbližších dnech se těší mimo jiné na golf, který mu lékaři nezakázali.

„Pokud bych ale něco pocítil, tak dám hned hole do bagu a budu lidem vytvářet dobrou náladu," řekl směrem ke svému charitativnímu turnaji na podporu Centra Hájek, které se stará o postižené děti z plzeňského regionu. Hrát se bude v pondělí 15. června v plzeňském Golf Parku Dýšina za účasti několika sportovních celebrit v čele s Martinem Strakou a Matt Emmonsem.

Rozhovor s Filipem Jíchou najdete v úterním deníku Právo.

Reklama

Související témata: