Hlavní obsah

Makedonie - Česko 32:28Oslabení házenkáři se bili jako lvi, ale na postup ve Skopje nedosáhli

Skopje

Čeští házenkáři se na ME 2016 neprobojovali, když v posledním utkání kvalifikační skupiny v citelně oslabené sestavě prohráli na horké makedonské půdě 28:32. Zničující byl při početné marodce českých spojek zejména příspěvek domácího kanonýra K. Lazarova, jenž dal 11 gólů.

Foto: Boris Grdanoski, ČTK/AP

Brankář Petr Štochl (vpravo) zasahuje proti Filipovi Lazarovovi z Makedonie.

Článek

Národní tým ve Skopje vedle spousty zraněných v čele s Jíchou, Horákem, Linhartem a Bečvářem nakonec postrádal také křídelníka Sobola, který zůstal doma kvůli manželčině porodu. Začátek ale měli reprezentanti parádní, předváděli velmi koncentrovanou hru v obraně a hlavně v brance kraloval Štochl.

Po deseti minutách tak Česko trochu nečekaně vedlo 6:4, a přestože Makedonci dokázali srovnat, povedlo se národnímu týmu díky precizní hře opakovaně odskočit na rozdíl dvou branek. Slibný náskok hosté udržovali i přes tři vyloučení během úvodní čtvrthodiny.

Základem byla vysoká úspěšnost Štochlových zákroků, z toho mohly vycházet i úspěšné brejky. Kritická chvíle nastala až v závěru první půle. Ještě ve 21. minutě čeští reprezentanti vedli 11:9, jenže pak přišel osmiminutový úsek bez vstřelené branky a Makedonci zásluhou kanonýra K. Lazarova a velmi produktivního křídla Manaskova otočili skóre šňůrou pěti branek.

Řady zraněných rozšířil Stehlík

Domácí našli sebevědomí, i zpočátku trochu zaskočené hlediště začalo hodně bouřit. Navíc se pískaly další české fauly a rozdíl skóre tak zůstával v podobě minimálně tří gólů navrch pro Makedonii. K tomu všemu ještě odkulhal ze hřiště jediný levák na postup spojky Stehlík.

Čeští hráči nechtěli dát kůži lacino, soupeř ale už měl našlápnuto a jeho útočná rozpačitost z úvodu duelu zmizela. Domácí nezastavilo ani střídání v české brance, i když odvážné zákroky Mrkvy proti makedonským náskokům umožnily dva brejky zakončené debutantem Hesem.

Vedení domácích se ztenčilo na jediný gól, takže ještě v 55. minutě bylo na ukazateli nadějných 28:27. Plamínek české naděje ještě hořel. Jenže ostrá makedonská spojka Lazarov vzala opakovaně zakončení na sebe a Ristovski navíc prakticky zamknul branku.

„Všechny nás samozřejmě mrzí, že se nepovedlo postoupit, ale na výkon v Makedonii mužstva při tak výrazném oslabení mohu být pyšný. Kluci šli absolutně na hranu svých možností a rvali se do poslední chvíle jako lvi," mínil český trenér Daniel Kubeš. „Mísí se teď ve mně dva pocity. Obrovská hrdost na to, co jsme v zápase odvedli a vedle toho i velký smutek, že ani to nestačilo na úspěch. Na lepší výkon jsme asi neměli, po utkání jsme měl poprvé slzy v očích," líčil zastupující kapitán Ondřej Zdráhala.

Kvalifikace házenkářů na ME 2016
Makedonie-Česko 32:28 (15:12)
Nejvíce branek: K. Lazarov 11/4, Manaskov 7, Pribak 4, F. Lazarov 3 - Zdráhala 6/1, Hrstka, Petrovský a Užek všichni po 4. Rozhodčí Dinu a Din (oba Rum.), vyloučení 4:5, sedmimetrové hody 4/4:2/1, 3480 diváků.
Další utkání 6. skupiny:
Francie-Švýcarsko 31:23 (19:9)
Konečné pořadí: 1. Francie 12, 2. Makedonie 7, 3. Česko 5, 4. Švýcarsko 0. Postupují první dva týmy.
Lednového ME se zúčastní domácí Polsko a z kvalifikace postoupivší Chorvatsko, Norsko, Dánsko, Bělorusko, Švédsko, Slovinsko, Island, Černá Hora, Srbsko, Maďarsko, Rusko, Francie, Makedonie, Španělsko, Německo.

Reklama

Související témata: