Hlavní obsah

Na obra Balvína místo v nominaci basketbalistů nezbylo

Praha

Byl s 216 centimetry nejvyšší ze všech českých basketbalistů v přípravě na letošní mistrovství Evropě, ale nakonec ani to Ondřeje Balvína v konečné nominaci neudrželo. Při posledním škrtu v týmu trenér Ronen Ginzburg ukázal právě na 22letého pivota španělské Sevilly, který přitom patřil do kádru loni v kvalifikaci i před dvěma roky na minulém šampionátu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva trenér basketbalistů Ronen Ginzburg a Tomáš Satoranský na tiskové konferenci reprezentace před odjezdem na mistrovství Evropy.

Článek

„Finální rozhodnutí je vždy nejtěžší. Měli jsme nakonec šest vysokých hráčů a museli si prostě vybrat," vysvětluje izraelský kouč české reprezentace

„Není to lehké, ale nezbývá mi než trenérovo rozhodnutí respektovat," krčí rameny Balvín. „Byl to, věřte mi, obtížný verdikt. Hodně jsme ale při konečné volbě zvažovali pohybové schopnosti i schopnost prosadit se nejen pod košem," dodává Ginzburg.

Nakonec mu v kádru zůstalo 9 hráčů, kteří absolvovali i předchozí ME, kde Česko těsně nepostoupilo ze skupiny. Nováčky jsou pivot Auda, rozehrávač Šiřina a především naturalizovaný Američan Schilb, jenž může být jedním z pilířů sestavy. „Mám radost, že se jeho záležitost s občanstvím vyřešila včas," těší kouče.

V přípravě národní tým ale vyhrál jen dvě z devíti utkání. „Zlepšovali jsme se ale každým dnem. Po generálce ve Španělsku přes porážku o třináct bodů u mě převažovaly ze hry pozitivní dojmy. Na papíře se to nezdá, ale ten výkon byl skutečně dobrý. Pevně doufám, že forma bude ještě gradovat," dodává trenér, jehož svěřenci cestují do Rigy, kde od soboty sehrají pět utkání ve skupině během šesti dnů, už zítra.

Z odehraných zápasů v přípravě podle kapitána Jiřího Welsche plyne jasný návod, jaká cesta může vést do osmifinále. „Pokud chceme přemýšlet o postupu, tak hned Estonsko na úvod je jeden ze soupeřů, které potřebujeme dostat pod sebe. Musíme být hlavně dobrý obranný tým," uvažuje.

„Máme na to typy, fyzicky vyspělé hráče. Dokážeme přebírat, tlačit tím na soupeře a to by nám mělo pomáhat, abychom se dostávali do rychlých protiútoků a dávali snadné koše," dodává nejstarší český hráč. „Vypadá to, že budeme hrát asi nejvyrovnanější skupinu z těch čtyř, takže záležet bude na každém koši," odhaduje Ginzburg.

Konečná nominace basketbalové reprezentace na ME:
Rozehrávači:
Tomáš Satoranský (Barcelona/Šp.)
Jakub Šiřina (Opava)
Jiří Welsch (Nymburk)
Křídla:
Pavel Pumprla (Obradoiro/Šp.)
Vojtěch Hruban
Luboš Bartoň (oba Nymburk)
David Jelínek (Usak Sportif/Tur.)
Blake Schilb (Paris-Levallois/Fr.)
Pivoti:
Patrik Auda (Kutno/Pol.)
Petr Benda
Pavel Houška (oba Nymburk)
Jan Veselý (Fenerbahce/Tur.)
Program národního týmu:
Česko hraje ve skupině D v Rize:
5. 9. s Estonskem (14:30)
6. 9. s Ukrajinou (20:30)
7. 9. s Lotyšskem (17:30)
9. 9. s Belgií (14:30)
10. 9. s Litvou (20:30)
Další skupiny
A (Montpellier): Francie, Finsko, Bosna a Hercegovina, Polsko, Izrael, Rusko
B (Berlín): Německo, Španělsko, Srbsko, Turecko, Itálie, Island
C (Záhřeb): Chorvatsko, Slovinsko, Řecko, Makedonie, Gruzie, Nizozemsko
Čtyři nejlepší z každé skupiny postupují do vyřazovací části, která se hraje v Lille. Finalisté šampionátu postoupí přímo na OH do Ria, týmy z 3.-7. místa čeká v květnu olympijská kvalifikace.

Reklama

Související témata: