Hlavní obsah

Satoranský: I s nároďákem chci zažít pořádný hukot

Praha

Rozehrávač Barcelony Tomáš Satoranský bude klíčovou postavou českých basketbalistů na mistrovství Evropy. „Tak silný tým jsme ještě nikdy neměli, musíme toho využít,“ říká.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Basketbalista Tomáš Satoranský.

Článek

Balíte zavazadlo jen na skupinu do Rigy, nebo optimisticky přidáte dvě trička pro delší pobyt na šampionátu?

O tričkách to není, těch mám dost. Pevně věřím, že z Rigy místo domů poletíme na osmifinále do Lille. Tam se má hrát na fotbalovém stadiónu s hledištěm pro sedmadvacet tisíc lidí, to by byla unikátní zkušenost. Na basketu jsem zažil v Eurolize dvacet tisíc v Bělehradě a už to každého vybičovalo, takže bych ještě větší hukot rád poznal i s nároďákem.

Takže máte postup jako jasný cíl?

To platí už od losu. Není to smrtelný koktejl jako v Berlíně, všichni naši soupeři jsou hratelní, včetně Litvy, které chybí pár hvězd. Bude to ale hodně o hlavě, jak ustojíme atmosféru i důležitost velkého turnaje

Co tak ošidná veličina, jako je sportovní forma?

Snad se ji povedlo načasovat přesně na víkend, protože první dva duely mistrovství budou pro nás asi ty nejdůležitější. Ale pozor, pro Estonce i Ukrajince se dá očekávat silná divácká podpora.

Dokážete srovnat tlak na sebe z Barcelony a v národním týmu?

Tady nemám kontrakt, reprezentace je víc srdeční záležitost. Od minulého šampionátu jsme všichni o dva roky zkušenější, hlavně nedopustit úseky, kdy jdeme s hrou dolů a ztrácíme tak zápasy.

Co má být hlavní českou zbraní?

Běhavý basket, atletičnost a všechny chceme strašit obranou. Dokážeme ale sehrát i útočnou přestřelku. Na každém tréninku vidím, že střelce máme, jen to prodat a nebát se jít do koncovky.

Program národního týmu
Česko hraje ve skupině D v Rize 5. 9. s Estonskem (14.30), 6. 9. s Ukrajinou (20.30), 7. 9. s Lotyšskem (17.30), 9. 9. s Belgií (14.30) a 10. 9. s Litvou (20.30).
Úvodní duel vysílá ČT 2, ostatní ČT Sport.
Skupina A (Montpellier): Francie, Finsko, Bosna a Hercegovina, Polsko, Izrael, Rusko
Skupina B (Berlín): Německo, Španělsko, Srbsko, Turecko, Itálie, Island
Skupina C (Záhřeb): Chorvatsko, Slovinsko, Řecko, Makedonie, Gruzie, Nizozemsko.
Čtyři nejlepší týmy z každé skupiny postoupí do vyřazovací části, která se hraje v Lille.
Finalisté šampionátu postoupí přímo na OH do Ria, týmy z 3.–7. místa čeká v květnu olympijská kvalifikace.

Reklama

Související témata: