Hlavní obsah

S Italy přichází první pokus, jak uhrát kvalifikaci o olympijské Rio

Lille/Praha

O medaile si to v Lille rozdají jiní, ale pro české basketbalisty tolik úspěšná mise na letošním evropském šampionátu zdaleka nekončí. Ve hře je pro ně ještě nesmírně lákavá šance zabojovat o olympijské Rio. Už dnes v 18:30 hodin reprezentanti sehrají důležitý zápas s Italy o postup do kvalifikace.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Obrovská radost Davida Jelínka (12), Jiřího Welsche (9), Petra Bendy (4) a Tomáše Satoranského (8) po postupu do čtvrtfinále ME.

Článek

Pokud uspějí, zajistí si tím červencový boj o Rio a obsadí dělenou 5. příčku, což by bylo nejlepší umístění národního týmu na ME za posledních třicet let. Při prohře by Česko v pátek čekal proti horšímu z dnešního duelu Řecko-Lotyšsko ještě zápas o 7. místo, které poslední garantuje olympijskou kvalifikaci.

Italové nastoupí k utkání s Českem necelých dvacet hodin po strhující čtvrtfinálové bitvě s Litvou, kterou ztratili až v prodloužení. Půjde hodně o to, kdo najde dost sil. Fyzických i psychických. „Moji chlapci dobře vědí, o co teď půjde. Dají se do kupy," mínil trenér Ronen Ginzburg.

„Motivace je veliká, pořád máme o co hrát a jsou před námi dva pokusy, jak se vracet domů se širokým úsměvem na tváři," tvrdil kapitán Jiří Welsch. "Celý turnaj hrajeme dobře, tak snad bychom si ještě jedno vítězství zasloužili, ale musí pro něj každý vyždímat vše, co ještě v sobě najdou," mínil trenér Ronen Ginzburg. 

Češi mají s Italy silně negativní bilanci vzájemných zápasů, naposledy s nimi dvakrát prohráli v kvalifikaci předloňského ME. „Nejdůležitější bude se dobře na to vyspat a jít na palubovku s vítěznou mentalitou. Přijeli jsme si sem pro olympijskou kvalifikaci a bez ní bychom se vracet nechtěli. Pořád potřebujeme jednu výhru a za ní chceme jít jako buldoci," doplnil v České televizi klíčový rozehrávač Tomáš Satoranský.

Reklama