Hlavní obsah

Ukrajina – Česko 20:24Házenkářky včas zvedly hlavu a vyřídily v kvalifikaci i Ukrajinu

Praha/Užhorod

České házenkářky kráčí vítězně kvalifikací ME 2016. Důležitý krok za postupem udělaly v neděli, když na Ukrajině porazily domácí tým 24:20. Po prohraném prvním poločase rozdílem čtyř branek (8:12) se národní tým zvedl v Užhorodu k báječnému výkonu v obraně a pod střeleckou taktovkou Kordovské a Luzumové, které daly po šesti gólech, došel pro cennou výhru.

Foto: Sport.cz

Česká házenkářka Markéta Jeřábková při kvalifikačním duelu s Ukrajinou.

Článek
Fotogalerie

Na parketové palubovce, která byla zejména pro mladší z reprezentantek docela šokem, začaly Češky hodně nebojácně a jakoby měly v sobě povzbuzení z výrazně domácí výhry nad Italkami. Po brejku Hrbkové vedly v 7. minutě 4:1, jenže pak jakoby jejich útočné naladění zmrazily dvě neproměněné sedmičky.

Ukrajinky otočily skóre během dvanácti minut, kdy národní tým nedokázal vůbec skórovat. Sebevědomí Tymošenkové v brance zvedala uspěchaná česká střelba, domácí družstvo navíc těžilo z rychlého přechodu do útoku a do konce první půle získalo čtyřgólový náskok.

Manko smazaly za sedm minut

Po změně stran se ale na palubovku v bílých českých dresech objevilo družstvo v úplně jiném herním rozpoložení. Během sedmi minut Češky s ohromným nasazením smazaly gólovou ztrátu, když se konečně mohly spolehnout na výborně chytající Raníkovou a před ní dobře fungující obranu pod taktovkou zkušené Štěrbové.

Gólovou zodpovědnost na sebe odvážně brala teprve 17letá Kordovská, spolehlivou exekutorku sedmimetrových hodů pak tým našel v Keclíkové. Ukrajinky znervózněly, začaly dělat chyby a deset minut před koncem z toho bylo české vedení 20:17.

Reprezentantky pak hrály trpělivě, takticky ukázněně a hlavně svou pečlivou zataženou obranou nutily domácí tým do těžkých střel. Do toho se střelecky zapojila Luzumová a báječný obrat se Česku povedlo dotáhnout k vítězné tečce.

„Po dvou neproměněných sedmimetrových hodech si děvčata trochu přestala věřit. K tomu se nestačily vracet do obrany, a proto se skóre otočilo. Vyšel nám ale perfektně vstup do druhé půle, hodně jsme zapracovaly na způsobu bránění, no a pak už si to naše spojky v útoku dohrály samy," říkal trenér Jan Bašný a uvědomoval si, že vítězství přibližuje Česku účast na ME 2016 ve Švédsku. „Lepší začátek kvalifikace jsem si nemohl přát, teď ještě v březnu zkusit o nějaký bodík obrat i Srbsko," usmál se.

„První poločas byl ukázkou toho, jak nesmíme hrát, druhý naopak, jak musíme. Dařilo se nám plnit to, co jsme si řekly v přestávce v kabině a já měla chuť střílet," říkala nadšeně Kamila Kordovská. Další spojka Iveta Luzumová jen doplňovala: „S Kamilou nám to fungovalo skvěle a je parádní, že jsme zápas takto otočily. Druhá půle přinesla výborný týmový výkon."

Kvalifikace ME 2016 házenkářek – 2. skupina
Ukrajina - Česko 20:24 (12:8)
Nejvíce branek: Borščenková 5, Peredryjová 5, Nikolajenková 4/3, Redkaová 3 – Kordovská a Luzumová po 6, Keclíková 3/3, Jeřábková a Knedlíková po 2. Rozhodčí Lidacká a Lesiaková (Pol.), 1100 diváků.
Itálie - Srbsko 19:32 (10:15)

Reklama

Související témata: