Hlavní obsah

Ragbista Carter napsal zlatou tečku. Na minulé finále jen koukal, letos rozhodl excelentními kopy

Londýn/Praha

Nový Zéland v sobotu vyhrál potřetí ragbyový světový šampionát, což se ještě nikomu nepovedlo. Devatenácti body k finálovému triumfu pomohl Dan Carter, který se ve 33 letech loučí s reprezentační kariérou. Hrdina zápasu o zlato odchází totiž za klubovým angažmá do Francie, což znamená konec jeho působení v All Blacks. Autor rekordních 1598 bodů v reprezentačním dresu bude v pařížském klubu Racing Metro s ročním platem 1,5 miliónu eur nejlépe placeným ragbistou světa.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Kopáč Daniel Carter byl i ve finále MS proti Austrálii nejúčinnější zbraní All Blacks.

Článek
Fotogalerie

Byl to právě Carter, jenž v poslední minutě svým úspěšným šestým kopem v zápase dal finálovému skóre konečnou podobu 34:17. „Je to speciální chvíle pro celou zemi, ten zápis do dějin pro nás všechny moc znamená. Pro mě osobně je to ohromně silný pocit, vždyť jsem kvůli zranění nemohl hrát minulé finále. Jen jsem tehdy zoufale seděl a díval se, jak chlapci šli pro titul. Letos to bylo úplné jiné a moc krásné," vykládal excelentní kopáč Carter.

Hodně si cenil svého riskantního kopu ze hry, který ve druhém znamenal důležité odskočení ve skóre. „Jenom jsem na míč křičel go, go. Nebyl jsem si jistý, že to bude stačit. Byla to velká úleva, když jsem viděl, že to vyšlo," usmál se Carter. „Tím jsme dostali hru zase pod kontrolu. Je vidět, že máme hráče velkého kalibru," složil mu poklonu kapitán Richie McCaw.

„Obhájit titul, to je pro všechny All Blacks splněný sen. Jsme silná parta, co se snaží o věci, které nikdo před ní nedokázal. Je to výjimečný pocit být její součástí," doplnil Carter, který už jako dítě na Novém Zélandu kopal šišatý míč doma mamince přes záhony a ničil zahradu, a tak mu táta raději doma na poli za domem postavil ragbyové háčko.

Vyhrál lepší, neskrývali Australané

Kapitán McCaw po finále, které bylo pro jeho tým čtrnáctým vítězným zápasem na MS v řadě, převzal trofej z rukou prince Harryho. Novozélanďané vyhráli šampionát poprvé na cizí půdě, v letech 1987 a 2011 slavili doma. „Byla to skvělá bitva, v níž se naplnil náš velký cíl. Právě pro takové chvíle ragby hraju, teď jsem šťastný a hrdý na celý tým," říkal McCaw, jenž odehrál 148. mezistátních utkání a ve finále také napsal zlatou tečku za kariérou.

Novozélanďané byli dojatí a jejich trenér Steve Hansen měl také jen slova chvály pro Cartera, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. „Bylo to pro něj opravdu mimořádné, že mohl dneska předvést, co všechno umí. Skvělý způsob, jak se rozloučit. Lepší scénář se napsat nedal," tvrdil Hansen. „Věděli jsme, co od nás všichni doma čekají a chtěli jsme jim tu radost přinést. Teď se může začít slavit, nejen u nás v kabině, ale i po celém Novém Zélandu," doplnil kouč vítězů.

Australští ragbisté získali stříbro stejně jako v roce 2003 a vylepšili bronzovou příčku z minulého šampionátu. „Statečně jsme se rvali a vrátili se do hry, ale jsou to mistři světa a zaslouženě," řekl australský kouč Michael Cheika. „Pořád jsem věřil, i ke konci, ale nemělo to tak dnes být. Na kluky jsem hrdý," dodal. I podle kapitána poraženého celku Stephena Moorea si Nový Zéland vítězství zcela zasloužil. „Jsem pyšný na náš výkon a na to, jak jsme se vrátili do zápasu. Občas narazíte na silnější tým a tohle byl ten případ," řekl.

Reklama

Související témata: