Hlavní obsah

Česko - Slovensko 3:0Útěk trenéra volejbalistky stmelil, v baráži smetly Slovensko

Jablonec
Aktualizováno

Byl to šok pro všechny, když čtyři dny před zahájením baráže o ME odstoupil trenér českých volejbalistek Alexander Waibl. Jablonecké utkání proti Slovenkám ale ukázalo, že útěk německého kouče družstvo stmelil a pod vedením Zdeňka Pommera mladšího vyhrálo za 75 minut jasně 3:0.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

České volejbalistky oslavují zisk prvního setu nad Slovenkami.

Článek
Fotogalerie

Osmačtyřicetiletý Waibl vydržel u české reprezentace pouze půl roku a když se mu nepovedl přímý postup na šampionát z kvalifikační skupiny, nečekaně oznámil, že končí, ač měl platnou smlouvu. „Cítím, že tým potřebuje nový impulz a jsem přesvědčen, že mé odstoupení pomůže týmu k postupu z baráže," uvedl trenér, jenž zároveň vede německého mistra Drážďany

Svým krokem Waibl ale všechny zaskočil. „Pro mě je to docela profesní selhání, jenže svou roli tam zřejmě sehrála i trenérova obava, jaké stopy na družstvu zanechává," tvrdí šéf českého volejbalu Zdeněk Haník, jenž pro dva barážové duely pověřil vedením reprezentace dosavadního asistenta Zdeňka Pommera mladšího, jenž trénuje ženy Ostravy. „Museli jsme rychle zareagovat. Zdeněk Pommer by měl zajistit kontinuitu nastaveného trendu. Pro mě je to trenér s jasně daným potenciálem pro národní tým, takže se to jen urychlilo," dodal Haník.

Nový kouč byl postavení před hotovou věc. „Nebyl čas ani nad něčím přemýšlet. Být u reprezentace je pro mě čest a dávám ji všechno, co umím a teď i s absolutní zodpovědností," přiznal Pommer, jehož premiéru v Jablonci osobně sledoval i otec, který je v tuzemsku trenérskou legendou. Při jasném proběhu utkání se mohl na syna usmívat. „To jsem rád, nechtěl bych udělat ostudu. Naším jediným cílem je nyní dotáhnout baráž až k postupu a jsem moc rád, jak ta první část v podání holek vypadala," líčil Pommer.

Kapitánka: S Waiblem jsme si nějak nesedly

Za Waiblovou rezignací podle všeho stál zřejmě i nesoulad uvnitř týmu. „Už bych se zatím moc neohlížela. Nějak jsme si prostě nesedli," připustila kapitánka Aneta Havlíčková, že to mezi hráčkami a trenérem zkrátka neklapalo. „Asi by ale bylo ze strany trenéra férové, když jsme to spolu rozjeli, tak to dotáhnout až do konce," naznačila pocit, že Waibl nechal družstvo tak trochu na holičkách.

„Na druhou stranu, když už jsme v tom zůstaly takhle samy, řekly jsme si s holkama, že to prostě musíme urvat. Nebyla tam žádná nervozita. Hrály jsme v Jablonci přesně tak, jak umíme. Dodržely jsme taktiku, měly jsme celý zápas skvělý blok a doufám, že nám naše hra bude přesně takhle fungovat stejně i při odvetě na Slovensku," tvrdila Havlíčková.

Český tým odehrál důležitou bitvu prakticky v základní sestavě, jen s využitím libera a jednoho krátkého střídání. Těžil ze skvělého vstupu do všech tří setů, mohl se opřít o servis a výrazně předčil slovenské hráčky na síti. Trenér soupeřek Marek Rojko, jenž působí v KP Brno, nenašel způsob, jak s chutí hrající český tým zastavit. „O to nám šlo, aby to bylo přesvědčivé. Abychom ukázaly, co v nás je," uznala Havlíčková.

Baráž o ME 2017 - první utkání v Jablonci nad Nisou
Česko-Slovensko 3:0 (14, 20, 15)
Sestava Česka: Kossanyiová 12, Trnková 12, Havlíčková 14, Smutná 10, Purchartová 18, Mlejnková 7, Hodanová - libero Dostálová. Utkání před návštěvou 1000 diváků se hrálo 75 minut, odveta se uskuteční ve středu 5. října v Popradu.

Reklama

Související témata: